3 października 2014

Tort orzechowo - kawowy



























Tort orzechowo - kawowy bardzo dobry - stary przepis z przed wielu lat, który wciąż robi furorę na moich przyjęciach. Trzy placki pieczone oddzielnie z siekanych orzechów włoskich, przełożone maślaną masą kawową i nasączone obficie ponczem. Niby nic nadzwyczajnego, ale smaki gorzkawych orzechów i kawy z rozpływającą się w ustach masą i nutą alkoholu - dają efekt nie do pobicia przez inne torty. Dla mnie najlepszy z najlepszych.

SKŁADNIKI: tortownica średnica 30 cm
ciasto:
300 g orzechów włoskich
9 jaj - oddzielić (z tego 6 żółtek do masy)
3 łyżki przesianej bułki tartej
300 g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:*
2 kostki masła - temperatury pokojowej
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
napar z mocnej kawy**

poncz: - 1,5 szklanki płynu
napar z mocnej herbaty
3 łyżeczki cukru
sok z 1/2 cytryny
75 ml spirytusu

PRZYGOTOWANIE:

  • Orzechy posiekać dość grubo. 
  • Piekarnik nagrzać do temp. ok. 180º C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować i wysypać bułką, bo placki są lepiące.
  • Każdy placek trzeba upiec oddzielnie, bo z całości z siekanymi orzechami nie da się pokroić. Placki są bardzo delikatne.
  • Na jeden placek: ubić pianę z 3-ech białek, pod koniec dodając 100 g cukru pudru. Potem dodać 1 żółtko - wymieszać dokładnie łyżką, Następnie dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżkę bułki tartej, na koniec 100 g posiekanych orzechów.  
  • Upiec 3 placki - piec ok. 30 min. Placki w trakcie pieczenia "siadają", ale takie mają być, powinny być suche od spodu, a z wierzchu  trochę lepiące.
  • Po zrobieniu placków zostanie 6 żółtek do masy. Jeśli  masy nie będziemy robić od razu - żółtka zlać do wąskiego słoiczka, lub innego naczynia i zalać cienką warstwą oliwy, żeby nie zrobiła się na wierzchu skorupa.
  • Przygotować poncz. Zaparzyć ok 3 łyżeczek herbaty, odcedzić, posłodzić - wystudzić. Dodać alkohol, sok z cytryny i uzupełnić zimną wodą, aby uzyskać 1,5 szklanki płynu - po pół szklanki na każdy placek.
  • Przygotować bardzo mocny napar z kawy. Wystudzić.

WYKONANIE:
  1. Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać od razu całą szklankę wrzącego mleka i ubijać długo do uzyskania gęściejszej masy. Wstawić do zimnej wody i ubijać jeszcze przynajmniej do lekkiego przestudzenia, potem można studzić mieszając łyżką. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Masło ubić na pianę. Dodawać po łyżce masę jajeczną, miksując bardzo wolnymi obrotami***. Po dodaniu całej masy jajecznej,  zacząć dodawać po trochu napar z kawy.
  3. Na paterze ułożyć krążek ciasta, nasączyć ponczem, rozsmarować 1/3 masy, położyć drugi placek nasączyć ponczem, rozsmarować 1/3 masy, położyć trzeci placek nasączyć ponczem, rozsmarować pozostałą masę. Udekorować.
* Ilość masy można zmniejszyć, jeśli nie będziemy dekorować masą, tylko orzechami - tak jak ja. Kiedyś ten tort dekorowany był masą z dekoratora do ciast. Jak rozsmarowałam całą masę między placki - mogę stwierdzić, że mogłam zrobić ciut mniej.
** Najlepszy smak ma z kawy mielonej - zalanej wrzątkiem. W oryginale połowa masy była bez dodatku kawy, a z niewielką ilością soku z cytryny.
*** Szybkie obroty miksera lub szybkie dodanie masy jajecznej może spowodować zważenie się masy. Ratować: Ubić ok 50 g masła i dodawać po trochu zważoną masę - na bardzo wolnych obrotach.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz