Smaczne i niezwykle pulchne. Proste ciasto dla zabieganych - może być na Święta. Aromatyczne przez dodatek cynamonu, wilgotne dzięki jabłkom, uatrakcyjnione dzięki bakaliom i czekoladzie w groszkach.
SKŁADNIKI: forma 23 x 40 cm.
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier z wanilią
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
3 - 4 jabłka
dodatkowo można dodać:
rodzynki
posiekane orzechy, czy migdały w płatkach
czekoladowe groszki, albo drobno posiekana czekolada
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: forma 23 x 40 cm.
5 jaj
1 szklanka cukru
cukier z wanilią
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki oleju
3 - 4 jabłka
dodatkowo można dodać:
rodzynki
posiekane orzechy, czy migdały w płatkach
czekoladowe groszki, albo drobno posiekana czekolada
PRZYGOTOWANIE:
- Jabłka - obrać.
- Rodzynki sparzyć.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C.
- Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać połowę mąki, proszek i sodę wymieszaną w niewielkiej ilości wody, cynamon. Dodać olej i resztę mąki - połączyć do uzyskania jednolitej masy. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, bakalie - rodzynki przed dodaniem oprószyć lekko mąką - krótko i delikatnie wymieszać.
- Wylać do formy, piec ok 50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz