14 grudnia 2014

Makowiec w kruchym cieście


Makowe marzenie - ciasto bardzo kruche, maślane, w środku mak wilgotny, zwarty  jak krem. Przez przypadek zapomniałam o bakaliach, choć miałam przygotowane - i bardzo dobrze,  bo jest inny i do tego makowca następnym razem też nie dodam. To nadzienie  makowe może stanowić samodzielny wypiek - wystarczy po upieczeniu polać polewą czekoladową, można dodać bakalie.

SKŁADNIKI: na tortownicę 27 cm.

ciasto:
525 g mąki 
375 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
1 jajko,
1 żółtko

nadzienie makowe:
2 i 1/2 szklanki maku*
6 jaj - oddzielić
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
2 - 4 łyżki bułki tartej
olejek migdałowy

Dekoracja:
lukier: 1 szklanka śmietany kremówka, 1/2 szklanki cukru
gotowe gwiazdki

PRZYGOTOWANIE:
  • Mak zalać wrzątkiem 2 -3 razy i zostawić zalany wodą na noc. Następnego dnia odsączyć na sicie, przepuścić przez maszynkę do mięsa 3 razy, albo 2 razy przez sitko makowe.
  • Ze składników na ciasto - zagnieść kruche. Najpierw posiekać jak najdrobniej masło z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajko i żółtko - zagnieść nieco dłużej niż do połączenia składników. Włożyć do lodówki na min 2 godziny, albo zamrozić.
WYKONANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temp. 200º C. Tortownicę bez smarowania wylepić ciastem - dno i  brzegi na wysokość tortownicy. Mrożone ciasto kroić w cienkie plastry i zlepiać. Resztę ciasta rozwałkować na posypanej mąką tortownicy - do wykończenia wierzchu - przygotować foremki do ciastek - ja użyłam gwiazdki.
  • Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać zmielony mak, proszek dopieczenia, łyżkę miodu, olejek migdałowy. Ubić pianę z białek, połączyć delikatnie łyżką z masą, przesypując dodatkowo bułką tartą - jeśli rzadkie dodać więcej, jeśli gęste dodać mniej.
  • Wylać masę makową na przygotowany spód. Na wierzch położyć na środku kawałek rozwałkowanego ciasta, uzupełnić nie przykryte części  gwiazdkami - można całość pokryć gwiazdkami. Piec ok. 1 godziny**. Można zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku na dłużej, jeśli ciasto nie jest dostatecznie wypieczone - powinno być zarumienione.
  • Na lukier: gotować śmietanę z cukrem do "nitki", ok. 10 min, albo sprawdzić na zimnym talerzyku lukier nie powinien rozlewać się jak woda - powinna być okrągła, wypukła kropelka. Włożyć do dekoratora i udekorować.
*Jeśli do ciasta będzie użyty mak mielony, do tego wypieku trzeba go użyć w ilości 335 g, ponieważ w szklance mieści się ok. 135 g maku niemielonego.
** Piekłam w starej niezbyt szczelnej tortownicy, wyciekło trochę tłuszczu na blachę pod spodem. Taką blachę trzeba od razu (w trakcie pieczenia) umyć, bo będzie palił się tłuszcz i z powrotem ją wstawić do piekarnika.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz