10 grudnia 2014

Tort makowy z czekoladowym kremem i amaretto











Luksusowy tort na święta Bożego Narodzenia. W zasadzie mak w moim rodzinnym domu królował tylko w grudniowe Święta. Ja także kontynuuję tą tradycję, choć uwielbiam mak i co roku sobie obiecuję, że będę go robić również o innej porze roku - ale na inne pory roku znajdują się inne również niebanalne wypieki i dobrze, bo wyjątkowy mak zostaje królem tych wyjątkowych Świąt. Ten tort to biszkopt makowy nasączony amaretto i przełożony delikatną masą czekoladową z dodatkiem nutelli.  Miałam obawy, czy połączenie masy czekoladowej z makiem będzie na pewno dobre, bo mak bardzo lubi nawet przesadną słodycz, a masa czekoladowa nie jest za słodka - ale nie waham się użyć tego słowa - jest genialny, rozpływa się w ustach i nie wiem, czy nie przełamię tradycji - robiąc go w sierpniu na największą w moim domu imprezę.

SKŁADNIKI: tortownica 25 cm

biszkopt makowy:
3 szklanki maku
3 szklanki mleka
7 - 8 jaj - oddzielić
1 i 1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1/4 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszki do pieczenia
olejek migdałowy

masa czekoladowa:
500 ml mleka
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
50 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
125 g masła - temp. pokojowa
250 g nutelli

polewa: 
200 g gorzkiej czekolady - posiekać
5 łyżek cukru (75 ml)
7 łyżek wody (105 ml)

dodatkowo:
150 ml amaretto 21%
masa marcepanowa do dekoracji
lukier biały w tubce 

PRZYGOTOWANIE:

biszkopt makowy:
  • Mak zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na  małym ogniu 10 min - odsączyć na sicie. Przepuścić przez sitko makowe 2 razy, albo do mięsa 3 razy.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, mak, olej, olejek migdałowy, mąkę - zmiksować. Ubić pianę z białek - połączyć delikatnie z ubitą masą. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia*
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 - 190º C ok. 60 - 70 min. Po wyłączeniu zostawić jeszcze na ok. 15 min w uchylonym piekarniku.
WYKONANIE:
  1. Na krem ugotować budyń: w części mleka rozmieszać cukier, kakao i budyń, wlać do pozostałej części wrzącego mleka - mieszać jeszcze chwilę od zagotowania. Wyłączyć palik. Od razu dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Przykryć folią spożywczą, kładąc ją bezpośrednio na budyniu, w celu uniknięcia kożucha. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Masło ubić na pianę, dodawać stopniowo nutellę, potem na najmniejszych obrotach dodawać budyń z czekoladą.
  3. Przełożenie placków: biszkopt przekroić na 3 części. Na paterę położyć jeden krążek, nasączyć 50 ml amaretto, posmarować niecałą połową masy - część masy zostawić na wyrównanie boków po złożeniu całości. Położyć drugi placek, nasączyć, posmarować niecałą pozostałą masą. Na to trzeci placek - nasączyć. Posmarować masą tylko boki tortu dla wyrównania nierówności.
  4. Polewa**: Zagotować wodę z cukrem, mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik, od razu dodać ok 1/3 czekolady, mieszać i dodawać resztę czekolady w miarę jej rozpuszczania. Po dokładnym rozpuszczeniu - wylać na tort, rozprowadzić nożem***.
  5. Dekoracja: Rozwałkować marcepan, np. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wyciąć foremką do ciasteczek pożądane kształty. Ułożyć na torcie. Udekorować lukrem.
* Na papierze narysować krąg z tortownicy. Wyciąć koło dodając wysokość boków. Naciąć promieniście papier do brzegów koła.
* *Polewa szybko zastyga, można przygotować polewę najpierw z połowy składników - obłożyć boki, a później zrobić z drugiej części składników i wylać na wierzch.
*** Rozprowadzenie nożem zależy od temperatury otoczenia, jeśli w pomieszczeniu jest ciepło najlepiej wylać polewę na środek i próbować poruszać paterą, żeby sama się rozlała - wtedy będzie idealnie gładka.

SMACZNEGO!

























1 komentarz:

  1. Chciałam nadmienić, że jeśli do ciasta będzie użyty mak mielony trzeba go użyć w ilości 400 g, - nie odmierzać szklankami, ponieważ w szklance mieści się ok. 135 g maku niemielonego.

    OdpowiedzUsuń