14 stycznia 2015

Ananasowiec


Proste, smaczne i szybkie w wykonaniu  ciasto z dodatkiem ananasa z puszki. Masa nie ucierana tylko gotowana;  budyń ugotowany na soku z ananasa, do niego dodana galaretka, masło i na ciepło wyłożona na biszkopt. Dzięki temu ciasto jest lekko wilgotne, kwaskowate i aromatyczne dzięki ananasowi. Polałam polewą z białej czekolady, ale równie dobre, a  może nawet lepsze jest polane polewą z ciemnej czekolady. 

SKŁADNIKI - wielkość tortownicy 25 cm

biszkopt:
6 jaj - oddzielić
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Masa:
1 puszka ananasa (340 g po odsączeniu - może być więcej)
1 budyń waniliowy (bez cukru)
1 jasna galaretka (np. cytrynowa)
250 g masła

Polewa:
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Ubijając na niskich obrotach miksera dodawać po jednym żółtku - krótko, tylko do uzyskania jednolitej masy. Przesiać w kilku razach na masę jajeczną mąkę i wymieszać - najlepiej silikonową łopatką. Piec w temp. ok. 160 -180º C ok. 45 min - zwiększając w trakcie pieczenia temperaturę.
  • Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
  1. Sok z ananasa uzupełnić wodą do ilości 1/2 litra. Ugotować budyń: w części rozmieszać budyń - wylać na wrzącą resztę płynu. Zagotować, wyłączyć palnik, od razu wsypać galaretkę - dobrze wymieszać i dodać od razu do gorącego dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia. Dodać pokrojonego ananasa, wymieszać.
  2. Biszkopt przekroić na pół.  Na jedną połówkę biszkoptu wylać jeszcze ciepłą masę, przykryć drugą połówką. Polać polewą z białej albo ciemnej czekolady.
  3. Polewa z białej czekolady: naczynie umieścić nad parą wodną - wrzucić posiekaną czekoladę, dodać wrzące mleko, olej i masło - mieszać do uzyskania jednolitej płynnej masy, ale nie za długo, bo będzie gęstniała, ewentualnie dodać jeszcze niewielką ilość mleka.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz