Tradycyjna sałatka na gorąco marchew z groszkiem - gości u mnie w domu tylko w okresie zimowym, kiedy nie ma sezonowych warzyw. Bardzo dobrze pasuje do smażonych ryb oraz kotletów schabowych - szczególnie panierowanych w bułce tartej.
SKŁADNIKI:
4-5 marchewek
ok. 200 g zielonego groszku - mrożony ew. z puszki
1 łyżka masła
sól, pieprz, cukier
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki mąki,
1/4 szklanki wody
WYKONANIE:
- W rondlu zagotować ok. 1 szklanki wody, dodać sól, odrobinę cukru.
- Marchew oczyścić, oskrobać albo obrać. Kroić w małą kostkę - od razu wrzucać na wrzątek.
- Gotować pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wody powinno być niewiele.
- Marchew, jak będzie miękka - dodać zielony groszek, masło - gotować 5 minut.
- Mąkę zmieszać z wodą, dodać do marchwi, zagotować, mieszając. Można zamiast zagęszczać mąką z wodą - oprószyć całość po wierzchu mąką, utrzymywać jeszcze chwilę na ogniu mieszając. Ja wolę rozcieńczyć z wodą - lepiej się rozprowadza mąka.
- Podawać na gorąco.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz