2 lutego 2015

Marchew z groszkiem

Tradycyjna sałatka na gorąco marchew z groszkiem - gości u mnie w domu tylko w okresie zimowym, kiedy nie ma sezonowych warzyw. Bardzo dobrze pasuje do smażonych ryb oraz kotletów schabowych - szczególnie panierowanych w bułce tartej.

SKŁADNIKI:

4-5 marchewek
ok. 200 g zielonego groszku - mrożony ew. z puszki
1 łyżka masła
sól, pieprz, cukier
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżki mąki,
1/4 szklanki wody

WYKONANIE:
  • W rondlu zagotować ok. 1 szklanki wody, dodać sól, odrobinę cukru. 
  • Marchew oczyścić, oskrobać albo obrać.  Kroić w małą kostkę  - od razu wrzucać na wrzątek. 
  • Gotować pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wody powinno być niewiele. 
  • Marchew,  jak będzie miękka - dodać zielony groszek, masło - gotować 5 minut.
  • Mąkę zmieszać z wodą, dodać do marchwi, zagotować, mieszając. Można zamiast zagęszczać mąką z wodą - oprószyć całość po wierzchu mąką, utrzymywać jeszcze chwilę na ogniu mieszając. Ja wolę rozcieńczyć z wodą - lepiej się rozprowadza mąka.
  • Podawać na gorąco.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...