17 marca 2015

Baranek Wielkanocny z masła

Baranek Wielkanocny - polska tradycja ozdabiania koszyczka i stołu na czas Świąt Wielkiej Nocy. Do niedawna nie słyszałam o baranku z masła. Takie baranki rozpowszechnione są w woj. Wielkopolskim, nie wiem w jakim jeszcze regionie. Na terenie woj. lubelskiego od mojego dzieciństwa widziałam tylko baranki cukrowe, sprzedawane już gotowe, zdobione i rzadziej - plastikowe. Kiedyś, jak słodycze w moim dzieciństwie były rzadkością, czekaliśmy na koniec świąt, żeby można było go zjeść, a jak dzieci wyrosły nie było na to chętnych. Co roku na Święta przy dużych wydatkach z tego powodu - konieczny był też wydatek na baranka - były różnej wielkości, większe bardziej ozdobione - droższe.  Natomiast niedawno dowiedziałam się, że baranka - od dawna w Poznaniu robi się baranka z masła - co roku z tej samej foremki - naturalna ozdoba świątecznego stołu, bardzo praktyczne i ładne podanie masła na Śniadanie Wielkanocne.

SKŁADNIKI:

ok. 125 g masła* temp. pokojowej
gorąca woda
sól drobna
foremka drewniana**

listki bukszpanu
dwa ziarenka pieprzu

WYKONANIE:
  1. Foremkę zalać gorącą wodą, poczekać ok 10 min niech się zagrzeje i namoknie.
  2. Wyjąć foremkę z wody, natrzeć w środku solą.
  3. Wcisnąć masło w obie połówki foremki - ścisnąć, wyrównać spód - usunąć nadmiar masła.
  4. Od razu, póki foremka jeszcze ciepła odjąć delikatnie najpierw jedną połówkę foremki, potem drugą.
  5. Przyozdobić oczy ziarenkami pieprzu, uszy, języczek i ogonek listkami bukszpanu.

* Ilość zależy od pojemności foremki.
** Teraz w dobie internetu bez problemu można kupić przez internet.

WESOŁYCH ŚWIĄT!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz