Sernik jest obłędny - pochodzi z przepisu, który w mojej rodzinie znany i ceniony jest od ponad 30 lat. Placki miodowe, przełożone masą serową, taką jak do sernika pieczonego - tylko tą gotuje się z dodatkiem mąki ziemniaczanej i gorącą przekłada upieczone miodowe placki. Przełożenie gorącym serem powoduje, że placki stają się od razu miękkie i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Sernik polany jest polewą czekoladową z dodatkiem mąki ziemniaczanej - nie zastyga jak czekolada, jest miękka i lśniąca i dobrze pasuje do całości.
SKŁADNIKI:
placki miodowe: 6** sztuk średnicy 24 cm.
2 łyżki miodu
50 g masła*
3 łyżki śmietany
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
masa serowa:
1 kg sera twarogowego
250 g masła*
2 szklanki cukru pudru
cukier z wanilią
2 jaja
sól
1 cytryna - skórka i sok
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
polewa:
80 g masła*
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
* W przepisie jest margaryna - ja używam zamiennie masła.
** Mnie z tej porcji wyszło 8 placków, przy takiej ilości placków można zwiększyć ilość masy serowej - zrobić z 1,4 kg twarogu. Ja nie zwiększałam ilości masy serowej.
SMACZNEGO!
SKŁADNIKI:
placki miodowe: 6** sztuk średnicy 24 cm.
2 łyżki miodu
50 g masła*
3 łyżki śmietany
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej
masa serowa:
1 kg sera twarogowego
250 g masła*
2 szklanki cukru pudru
cukier z wanilią
2 jaja
sól
1 cytryna - skórka i sok
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka
polewa:
80 g masła*
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść i upiec placki: podgrzać miód z masłem, mieszając do jednolitego połączenia. Zdjąć z palnika, dodać śmietanę - wymieszać i ostudzić.
- Oddzielnie utrzeć jaja z cukrem. Przesiać mąkę, dodać sodę, ostudzoną mieszaninę i utarte z cukrem jaja - zagnieść ciasto jak na pierogi.
- Ciasto rozwałkować jak najcieniej - powinno wyjść co najmniej 6 placków**. Piec na złoty kolor w temp. 200º C ok. 15 min.
- Ser przepuścić co najmniej 2 razy przez maszynkę do mięsa, albo 1 raz przez sitko pasztetowe.
WYKONANIE:
- Masa serowa: Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jaja, skórkę i sok z cytryny, sól i na końcu ser.
- Mleko połączyć z mąką ziemniaczaną. Masę serową podgrzać do zagotowania i gotować ciągle mieszając 10 min. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem, zagotować i wyłączyć palnik - od razu przekładać placki.
- Polewa: składniki polewy wymieszać, podgrzać mieszając i gorącą polać placki.
* W przepisie jest margaryna - ja używam zamiennie masła.
** Mnie z tej porcji wyszło 8 placków, przy takiej ilości placków można zwiększyć ilość masy serowej - zrobić z 1,4 kg twarogu. Ja nie zwiększałam ilości masy serowej.
SMACZNEGO!
Chcę zrobić ciasto na dużej blaszce. Czy użyć przelicznika form? Pytam ponieważ sernik z tortownicy jest wysoki a z blaszki, krojony w kostkę powinien być niższy. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozrawiam
OdpowiedzUsuńTen sernik w tortownicy 24 cm ma wys. ok. 7 cm. - bo akurat też teraz robię. W dużą blaszkę można zrobić z 1,5 porcji, albo będzie mniej placków. Można je bardzo cieniutko rozwałkować.
OdpowiedzUsuńTeż wpadłam na pomysł, żeby zmierzyć objętość gotowej masy serowej - wyszło mi ok. 2,5 litra - to przy sześciu plackach nabierałam po 2 szklanki masy. Wtedy nie zostanie na ostatnie przełożenie ani za dużo, ani za mało - bo trudno utrafić z ilością. - pozdrawiam i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.