2 marca 2015

Surówka z czerwonej/modrej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty zalewana gorącą zalewą. Surowa kapusta wymieszana z gotowanym burakiem - daje zachwycający kolor. Jest bardzo podobna do sałatki z granatem ale ta zalewana jest gorącą zalewą. Najczęściej ta kapusta podawana jest po podgotowaniu, bo trudno jest surową w znacznym stopniu zmiękczyć. Przygotowaną w poniższy sposób - można przygotować na kilka dni - jak mało którą surówkę, jest chrupiąca i wyjątkowo smaczna.  

SKŁADNIKI:

750 g czerwonej kapusty
1 1/2 łyżeczki soli morskiej
2 małe ugotowane buraki

zalewa:
1 szklanka wody
60 ml octu z czerwonego wina
4 łyżki cukru (60 ml)
60 ml oleju
pieprz
1 - 2 ząbki czosnku

1 cebula
natka z pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

  • Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i mocno wygnieść (najlepiej przez jednorazową rękawiczkę, bo sok bardzo brudzi), buraki pociąć w cienkie paski -  dodać do kapusty.
  • Ugotować zalewę z wody, cukru, oleju - gorącym zalać kapustę, dodać pieprz, wycisnąć czosnek. Wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić do następnego dnia.
WYKONANIE:
  1. Cebulę i natkę drobno posiekać - część cebuli i natki zostawić do posypania po wierzchu.
  2. Do kapusty z burakiem w zalewie - dodać cebulę i natkę -wymieszać. 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz