31 marca 2015

Wielkanocne ciasteczka z zapiekanym lukrem


Ciasteczka waniliowe o wielkanocnych kształtach - z zapieczonym lukrem. Delikatne, kruche pyszne ciasteczka, pokryte lukrem, który po zapieczeniu zamienia się w delikatną bezową piankę. Ciasto doskonale nadaje się na mazurek, można polać lukrem, ułożyć orzechy i zapiec jak ciasteczka - kroić w kwadraty.

SKŁADNIKI:

ciastka:
200 g mąki
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
1 żółtko
1 łyżka gęstej śmietany

lukier:
1 białko
70 g cukru pudru
1 paczka cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść kruche ciasto: przesiać mąkę, posiekać z masłem jak najdrobniej. Dodać pozostałe składniki. szybko zagnieść. Ciasto nie musi być chłodzone w lodówce.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury160ºC
  2. Wałkować ciasto cienko - wykrawać dowolne kształty.
  3. Lukier: utrzeć białko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - najlepiej wałkiem kulką w donicy.
  4. Ciastka smarować lukrem i piec ok. 40 min, albo do zrumienienia*,albo upiec ciastka w temp. ok. 200º C, zrobić lukier, nałożyć na przestudzone ciastka i zapiec jak bezę w temp. ok. 120º C. 
*Robiłam na dwa sposoby, w pierwszym lukier jest bardziej trwały ale kolor jest bardziej beżowy, na drugim lukier jest delikatniejszy, łatwo go uszkodzić, ale jest bielszy.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Witam,
    Ile ciasteczek wychodzi z tego przepisu? Chcę zrobić na Święta i pewnie podwoję porcję:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie i trudno policzyć sztuki, bo foremki mają różne wielkości. Popieram podwojenie wielkości, bo są na prawdę pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń