1 czerwca 2015

Babeczki serowo - szparagowe w cieście francuskim

Zaskocz znajomych niecodzienną przekąską - idealne w tym okresie czasu wykorzystanie tych wspaniałych warzyw. Forma do muffin wyłożona ciastem francuskim, wypełniona musem z twarogu i szparagów - dodatkowo przyozdobiona szparagową główką i kawałkiem ulubionego sera - może być kozi, pleśniowy, czy parmezan. Nie zabiorą wiele czasu, jeśli ciasto francuskie kupimy gotowe. Ciasto można podpiec wcześniej, a zapiec z musem serowo - szparagowym  przed samym podaniem.

SKŁADNIKI: na ok. 12 sztuk

1 arkusz francuskiego ciasta
pęczek zielonych szparagów
200 g twarogu*
3 jaja
zioła prowansalskie, sól, pieprz
ser kozi- opcjonalnie (ja dałam gorgonzolę)

PRZYGOTOWANIE:

  • Szparagi - odciąć zdrewniałe końcówki. Obrać obieraczką do warzyw - nie obierać do samych główek, tylko to co jest twardawe. Odciąć główki.
  • Łodygi gotować 6 minut, a główki 3 minuty - po wyjęciu z wody od razu włożyć do lodowatej wody. Wyjąć na ręcznik papierowy i osuszyć.
  • Piekarnik nagrzać do 200º C Ciasto francuskie pokroić kwadraty o boku ok. 8 cm. Wyłożyć nimi foremki do muffin - nakłuć ciasto widelcem**  piec ok. 15 - 20 min na złoty kolor. Ciasto bardzo wyrośnie, że prawie nie widać zagłębień, ale to w niczym nie przeszkadza. 
WYKONANIE:
  1. Do szklanki koktajlowej wrzucić łodygi szparagów, twaróg, jajko, przyprawić ziołami, solą i pieprzem - zmiksować, w trakcie dodać pozostałe jaja. Można posłużyć się blenderem.
  2. Piekarnik nagrzany do 200º C.
  3. Do zapieczonych zagłębień z ciasta francuskiego (w foremkach) - wlać masę serowo - szparagową, można trochę przelać ciasto - ułożyć na wierz po główce szparaga i pokruszyć na wierzch ser, Zapiec ok. 15 min. Zostawić w wyłączonym piekarniku do ustabilizowania masy.
* Może być mascarpone.
**Można nakłuć w trakcie pieczenia, żeby zmniejszyć "poduchy"

SMACZNEGO!





























Źródło inspiracji: Czasopismo BBC Good food 2/2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz