30 maja 2015

Dwukolorowe ciasteczka z młodym jęczmieniem

Ciasteczka z młodym, zielonym jęczmieniem o smaku waniliowym - "przemycamy nieco zdrowia" w smaczniejszej postaci niż jak zalecają dietetycy - picie (ja tego wypić nie dam rady). Młody zielony jęczmień bije ostatnio rekordy popularności, ze względu na zawartą w nim skarbnicę witamin i minerałów - szczególnie wśród osób które chcą schudnąć. Od moich ciasteczek nie schudniecie - bo to w końcu są ciasteczka, ale na pewno zdrowsze od innych z samej mąki. Minimalny zapach jęczmienia wydziela się podczas pieczenia i jak są jeszcze ciepłe, ale po wystudzeniu smakują jak zwykłe kruche ciasteczka.

SKŁADNIKI: na ok. 30 ciasteczek o średnicy 6 cm.

300 g mąki (odjąć 2 łyżki na koniec)
130 g cukru pudru
szczypta soli
150 g masła - temp. pokojowa
1 łyżka ekstraktu z wanilii (albo aromat, czy cukier waniliowy)*
1 łyżka zimnej wody
2 żółtka
2 łyżki proszku z zielonego jęczmienia
2 woreczki foliowe o wielkości 31 x 24 - opcjonalnie**

PRZYGOTOWANIE:
  • Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać sól - wymieszać. Dodać masło, rozgniatać widelcem i mieszać jednocześnie razem z mąką. Dodać wanilię, wodę i żółtka. Pomieszać jeszcze trochę widelcem, a później rękoma - nie za długo, bo ciasto na tym etapie się klei do rąk. Ciasto zważyć, do połowy  dodać odjęte 2 łyżki mąki i zagnieść krótko, wyjąć z miski. Do drugiej część ciasta dodać 2 łyżki proszku z zielonego jęczmienia i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru.  
  • Włożyć ciasto do dwóch woreczków i rozwałkować. Zawinąć na koniec otwarty brzeg na ok. 2 cm. - wypuszczać powietrze, przez podnoszenie folii, albo przekłuwając igłą.  Położyć na deskę, czy tacę - włożyć na ok. 1 godziny do lodówki, do lekkiego stężenia.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, przeciąć ostrym nożem boki folii. Folię zdjąć tylko z góry i nałożyć jeden na drugi, zdjąć folię z górnego placka i pomagając sobie dolną folią zwijać w roladę. Zawinąć w folię, czy matę silikonową i włożyć do lodówki do stężenia na ok. 3 - 4 godziny, a najlepiej do następnego dnia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190º C.
  2. Rozwinąć roladę i kroić ostrym nożem na ok. 0,5 cm plastry - układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy.
  3. Piec ok. 20 min. Ciastka nie powinny z góry się zarumienić - mogą nieco od spodu. Są miękkie przy wyjmowaniu, stygnąc stają się twardsze.
* trzeba zadbać o zdecydowany aromat, żeby czuć było wanilię. Ja dodałam swój ekstrakt, który jest na spirytusie - jak nie macie takiego, można oprócz zapachów dodać 1 łyżkę spirytusu, czy wódki, albo łyżkę wody.
** dzięki woreczkom ciasto ładnie się wyrówna przy wałkowaniu, ale można to zrobić mniej dokładnie bez woreczków - albo pociąć w pasy i skręcić jak ciasteczka Zebry 

SMACZNEGO!













2 komentarze:

  1. No nie słyszałam jeszcze o ciasteczkach z jęczmieniem. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis. Wyglądają świetnie. Ciekawe jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Te smakują jak zwykłe herbatniki. Można taki jęczmień zastosować do ciasteczek marcepanowo - kakaowych Zebry - http://wkuchnigra.blogspot.com/2015/05/ciasteczka-marcepanowo-kakaowe-zebry.html - zamiast kakao lub zrobić kakaowo- zielone.

    OdpowiedzUsuń