17 września 2015

Knedle ze śliwkami z ciasta parzonego, z orzechową kruszonką

Knedle z ciasta parzonego - również delikatne jak z ciasta ziemniaczanego. Te mają przewagę nad ziemniaczanymi, że nie trzeba gotować ziemniaków i czekać aż wystygną. Robi się z samej mąki, oleju i jaj. Przepis podejrzałam kiedyś w Dzień Dobry TVN - gotował Andrzej Polan z morelami. Genialna jest do nich orzechowa kruszonka, którą wykorzystałam jeszcze do pokrycia ciasta ze śliwkami - ciasto w następnym poście. Do tej porcji knedli wystarcza niewielka ilość tej kruszonki, ale warto zrobić od razu więcej i zużyć do innych deserów, czy ciasta.

SKŁADNIKI: ok. 20 szt.

300 ml. wody
sól
30 ml oleju
250 g mąki
2 jaja

20 świeżych śliwek węgierek albo moreli
cukier trzcinowy
mąka do podsypania

kruszonka:
200 g orzechów włoskich
200 g cukru
100 g masła - miękkiego
50 g mąki

do podania:
gęsty jogurt lub kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE:

  • Kruszonka: piekarnik nagrzać do temp. ok. 170 C. Posiekać drobno orzechy, połączyć z masłem, cukrem i mąką. Wysypać na papier do pieczenia i podpiec do zrumienienia, czasem przemieszać.
  • Zagotować wodę dodać szczyptę soli, olej. Do gotującej wody wsypać mąkę i trzymając jeszcze na ogniu chwilę zamieszać, aż ciasto zrobi się jednolite. Zdjąć z ognia - przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Nie zostawiać takiego ciasta na długo, nie musi być całkiem zimne, żeby robić dalej.
  • Umyte i osuszone śliwki przepołowić częściowo, by usunąć pestkę.
WYKONANIE:
  1. Ostudzone - najlepiej jeszcze ciepłe ciasto rozetrzeć z jajem, potem z drugim - można to zrobić ręcznym mikserem. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, obtoczyć mąką, utoczyć wałek. Dzielić na kawałki, rozpłaszczać umączonymi rękami - wkładać w środek śliwkę z niewielką ilością cukru - zlepiać.
  2. Wkładać po 10 sztuk na osolony wrzątek. Gotować pod przykryciem do wypłynięcia, odkryć i gotować jeszcze ok. 5 min.
  3. Podawać gorące, posypane kruszonką  z dodatkiem jogurtu czy śmietany
SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz