Tradycyjna angielska przekąska z płatków owsianych flapjack - trochę odmieniona, bo bez dodatku masła i cukru. Dodatkowo wykorzystanie nasion chia i babki płesznik, która jest składnikiem błonnika witalnego - wzbogaca te batony w cenne składniki odżywcze. Są chrupiące, słodkie i pachnące - samo zdrowie!
SKŁADNIKI: na forma 20 x 20 cm
1 łyżka nasion babki płesznik*
1 łyżka nasion chia*
1/2 szklanki wody
100 g daktyli suszonych bez pestki
150 g płatków owsianych błyskawicznych (albo zmielonych)
75 g płatków owsianych
75 g wiórków kokosowych
80 g kandyzowanego imbiru**
3 łyżki oleju kokosowego (albo inny tłuszcz)
3 łyżki miodu lub golden syrupu
PRZYGOTOWANIE:
- Nasiona babki płesznik i nasiona chia zalać 1/2 szklanki zimnej wody - zamieszać kilka razy co jakiś czas, aż puszczą klej i płyn zrobi się gęsty - odstawić na ok. 1 godziny.
- Daktyle wypłukać i sparzyć wrzątkiem - posiekać drobno.
- Wsypać do miski: płatki owsiane, wiórki kokosowe, daktyle i imbir - wymieszać.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W większym garnku podgrzać olej kokosowy i miód - zdjąć z ognia. Wsypać do tego suche składniki i namoczone nasiona - wymieszać dokładnie, wyłożyć do przygotowanej formy, uklepać i wyrównać powierzchnię.
- Piec ok. 40 min, aż będzie rumiane z wierzchu i od spodu. Przekroić na trzy pasy i każdy na 7-8 kawałków.
* nasiona babki płesznik można zastąpić nasionami chia i odwrotnie.
** imbir można zastąpić innymi kandyzowanymi owocami.
** imbir można zastąpić innymi kandyzowanymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz