29 października 2015

Ciasteczka owsiane z kandyzowanym imbirem

Pyszne, chrupiące owsiane ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych i kandyzowanego imbiru. Bardzo proste w przygotowaniu - zajmą niecałą godzinę czasu łącznie z pieczeniem.

SKŁADNIKI: na forma 20 x 20 cm

300 g masła*
150 g cukru*
3 łyżki miodu lub golden syrupu

100 g płatków owsianych
200 g płatków owsianych błyskawicznych (albo zmielonych)
140 g mąki
50 g wiórków kokosowych
60 g kandyzowanego imbiru*

PRZYGOTOWANIE:
  • Wsypać do miski: płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe i imbir - wymieszać.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W większym garnku stopić masło, cukier i miód - zdjąć z ognia. Wsypać do tego suche składniki - wymieszać, wyłożyć do przygotowanej formy, uklepać i wyrównać powierzchnię.
  3. Piec ok. 30 min, aż będzie rumiane. Przekroić na trzy pasy i każdy na 7-8 kawałków.
W oryginale było 350 g masła, 200 g cukru i  polewa ze 175 g masła, 200 g cukru i 4 łyżki imbiru w proszku - zmieniłam, by odchudzić trochę ten przepis - uważałam, że będzie za dużo cukru i masła, ciastka i tak są słodkie.

SMACZNEGO!



Źródło inspiracji: Czasopismo "googfood" 2/2015, 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz