12 października 2015

Tarta czekoladowa z orzechami laskowymi




















Tarta z zapiekanym czekoladowym wnętrzem. Spód tarty z dodatkiem marcepanu i zapiekane nadzienie czekoladowe z dodatkiem biszkoptów i orzechów laskowych. Spód  o piaskowej strukturze, wyjątkowo kruchy i  wnętrze mimo pieczenia zachowuje kremową, wilgotną strukturę. Bardzo dobra i zaskakuje połączeniem z biszkoptami, które fajnie oddzielają się w trakcie jedzenia.

SKŁADNIKI: wielkość 28 cm.
ciasto:
50 g marcepanu
1 żółtko - wielkość M*
175 g mąki (ok. 1 i 1/3 szklanki)
50 g cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy
125 g masła

wypełnienie:
80 g czekolady mlecznej**
80 g czekolady gorzkiej**
100 g masła
100 g podłużnych biszkoptów
50 g orzechów laskowych
4 jaja - wielkość M
1 białko
75 g cukru
aromat rumowy
125 g słodkiej śmietany (o wysokim procencie tłuszczu)

do posypania:
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Upiec spód tarty:
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C.
  •  Marcepan - rozgnieść i rozetrzeć z żółtkiem. Przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem - dodać sól, cukier waniliowy i masło pokrojone w kostkę  i roztarty marcepan. Zagnieść szybko rękoma, albo mieszadłami do wyrabiania ciasta.
  • Spód formy do tarty posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozwałkować ciasto na placek wielkością obejmujący spód i boki tarty - wylepić dokładnie. Nakłuć gęsto widelcem spód i boki. Piec ok. 20  min. Ciasto zostawić w formie.
WYKONANIE:
  1. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z masłem nad parą wodną. Lekko przestudzić.
  2. Orzechy grubo posiekać, Biszkopty pokroić na większe kawałki 
  3. Ubijać krótko - nie napowietrzać masy: roztrzepać mikserem jajka i białko, przez minutę dodawać cukier i ubijać jeszcze 2 minuty. Dodać aromat , śmietanę i  rozpuszczoną czekoladę - wymieszać. Dodać biszkopty i orzechy - połączyć z masą. 
  4. Wyłożyć masę na podpieczony spód, rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec jeszcze ok. 30 - 40 min.. Ciasto zostawić w formie do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* Wielkość jaj, ilość biszkoptów i orzechów w tym przepisie jest o tyle ważna, że masy nie może być za dużo, bo będzie wylewała się z tarty - formy do tart są niskie.
**W oryginalnym przepisie było po 100 g czekolady mlecznej i gorzkiej z całymi orzechami i nie było już oprócz tego dodanych orzechów

SMACZNEGO!



























Źródło: Dr Oetker "Ciasta czekoladowe"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz