Wypiek goszczący u mnie przynajmniej raz w roku - ze śliwkami z dodatkiem powideł. Najczęściej robię z powidłami, bo ze śliwką wychodzą trochę za puste w środku. Te są nadziewane śliwką węgierką i jednocześnie powidłami, co daje delikatniejszy, śliwkowy smak niż z samymi powidłami. Samo ciasto jest drożdżowe, z dodatkiem skórki cytrynowej - uwielbiam ten dodatek w słodkich ciastach drożdżowych. Jest bardzo mało słodkie - daję płaskie łyżki cukru i nie słodziłam śliwek, ani powideł, które mam akurat w trakcie smażenia. Jeśli stwierdzicie, że za mało słodkie, można posypać cukrem pudrem po wierzchu. Palce lizać!
SKŁADNIKI: - wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej
forma 24 x 37
forma 24 x 37
500 g mąki
50 g drożdży
ok 1 szklanki ciepłego mleka
2 jaja
2 żółtka
3 łyżki cukru + łyżeczka do drożdży
100 g masła - rozpuścić
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
śliwki węgierki (ok. 16 szt.) - w temp. pokojowej
powidła
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto można zagnieść przy pomocy urządzenia do wypieku pieczywa. Wszystkie składniki wrzucić od razu - dodać tylko podrośnięte drożdże.
- Przesiać do miski mąkę, zrobić w środku zagłębienie - pokruszyć w to zagłębienie drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać na nie ok. 1/4 szklanki mleka, zamieszać (niedokładnie) zagarniając trochę mąki. Oprószyć ten drożdżowy rozczyn mąką.
- Jak popęka na wierzchu mąka - to znaczy, że drożdże zaczęły "pracować".
- Do miski z mąką dodać: ubite jaja i żółtka z cukrem, łyżkę rozpuszczonego masła, pozostałe mleko, skórkę z cytryny - dobrze wyrobić drewnianą łyżką (ciasto nie powinno być twarde), pod koniec dodać szczyptę soli.
- Przykryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia - mniej więcej do podwojenia objętości.
WYKONANIE:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
- Po wyrośnięciu, zgnieść ciasto w celu odgazowania, zostawić w misce, albo wyłożyć na powierzchnię posypaną mąką,
- Odcinać po kawałku, lekko rozpłaszczać* nadziewać śliwką i łyżeczką powideł, zlepiać, układać jedna przy drugiej zlepieniem do dołu. Posmarować po wierzchu roztopionym masłem.
- Przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia, ale nie za długo, żeby nie przerosły. Lepiej krócej, niż za długo.
- Piekarnik nastawić na 190° C, Piec na rumiano - ok. 40 min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz