30 grudnia 2015

Charlotte royal


Idealne ciasto na Sylwestra, czy Nowy Rok - szczególnie jak zostanie trochę otwartego szampana. Po ciężkich świątecznych ciastach - trochę lekkości. Ciasto nie za tłuste, biszkopt (bez tłuszczu) zwinięty w roladę z dowolnym dżemem, całość wypełniona śmietaną pól na pól z białym winem. Roladę można upiec i przełożyć wcześniej, a potem tylko wypełnić w środku. Można ją udekorować dookoła dolnej części śmietaną i wisienkami.  Lekko kwaskowaty dżem i śmietana przełamana smakiem dobrego wina.  To wino jest bardzo wyczuwalne. Tylko dla dorosłych!

SKŁADNIKI: salaterka pojemności 2,5 litra
biszkopt na roladę: blacha z piekarnika 35 x 36 cm

4 duże jaja - oddzielić
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
125 g cukru miałkiego
miąższ z 1 laski wanilii
125 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

500 g dżemu wiśniowego - może być inny
kilka kropel oleju - do posmarowania salaterki

500 ml białego wina deserowego
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
12 łyżeczek żelatyny*
500 ml śmietany kremówki - mocno schłodzonej

PRZYGOTOWANIE:

Upiec biszkopt na roladę: Na moim blogu dwa sposoby pieczenia rolad.

  • Roladę można upiec i przełożyć dzień wcześniej.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. 220º C.
  • Białka spienić, dodać sól, sok z cytryny - ubić na sztywno dodając pod koniec cukier. Ubijać, do uzyskania lśniącej masy, dodać wanilię - połączyć jeszcze mikserem.  Do białek dodać żółtka mieszając krótko, najwolniejszymi obrotami miksera. Oba rodzaje mąki przesiewać na jajeczną masę i jak najdelikatniej wymieszać, najlepiej silikonową łopatką. Wyłożyć od razu na przygotowaną blachę, wyrównać. Piec ok. 12 minut.
  • Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczkę, albo matę silikonową, oderwać papier od spodu i przyłożyć go z powrotem do rolady - zrolować (szczegóły na moim blogu: Jak zrobić roladę biszkoptową oraz jak zrobić roladę przy pomocy maty silikonowej. Zostawić do przestygnięcia.
  • Jak ciasto przestygnie rozwinąć, rozsmarować na niej dżem i zrolować znowu. Zostawić do stężenia.
WYKONANIE:
  • Salaterkę posmarować nasączonym olejem kawałkiem ręcznika papierowego. Kroić plastry rolady ok 1,5 cm szerokości i układać jedna obok drugiej - dociskając, aby były najmniejsze przerwy. Zostawić część na wierzch.
  • Wino: żelatynę zalać ok. 1/3 ilości wina,  resztę wina z cukrem i sokiem z cytryny mocno podgrzać, zdjąć z ognia - wrzucić do niego napęczniałą żelatynę - mieszać do rozpuszczenia. Zostawić do wystudzenia (ma nie tężeć).
  • Śmietana: śmietanę ubijać dopiero, jak galaretka winna nie będzie już ciepła. Ubić na sztywno śmietanę, wyłożyć na płynną galaretkę z wina i krótko wymieszać mikserem, albo trzepaczką rózgową. Wyłożyć od razu do salaterki na plastry rolady, na wierzch ułożyć pozostałe plastry. Przykryć. Zostawić do całkowitego stężenia. 
  • Odwrócić na paterę i ostrożnie zdjąć salaterkę. Można udekorować dodatkową ubitą śmietaną: wykańczając rozetami dookoła dolnej części i układając wisienki.
* na opakowaniu żelatyny jest 2- 3 łyżeczki na 500 ml płynu. Ja zawsze daję więcej, bo odmierzam płaskie łyżeczki pojemności 5 ml. W przypadku tego ciasta środek musi być sztywny - trzeba odmierzyć podwójną ilość żelatyny.

SMACZNEGO!

               

Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  - z niewielkimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz