7 stycznia 2016

Babka cytrynowo - imbirowa

























Od jakiegoś czasu moją ulubioną herbatką jest zaparzony tarty imbir z sokiem z cytryny - piję ją prawie codziennie. Zaczynałam ją pić dla zdrowia - a teraz piję także dlatego, że mi bardzo smakuje. Takie smaki są też w tej babce. Przy czym jest nie jest to babka puszysta, ale bardzo wilgotna i aromatyczna - nasączona zaraz po upieczeniu syropem z cytryny. 

SKŁADNIKI: pojemność formy 2,5 l, wymiary: średnica 26, wys 9

2 łyżki świeżo startej skórki cytrynowej (2 duże cytryny)
2 łyżki soku z cytryny (resztę zachować do syropu)
1 - 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki białego pieprzu
250 g miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru
3 jaja
1 szklanka maślanki

syrop:
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 100 ml. sok z cytryny

bułka tarta i tłuszcz do formy

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik nagrzać do temp. 165º C. Formę posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Zmieszać skórkę z cytryny z 2 łyżkami soku i imbirem.
  • Oddzielnie wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i pieprz.
  • W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puch. Dodać jajka, po każdym dodaniu dokładnie mieszając. Przy małych obrotach miksera dodawać mąkę - 1/3 na raz, na zmianę dodając po trochu maślanki - kończąc mąką. Dodać do tego sok z cytryny ze skórką i imbirem -wymieszać. Wykładać  masę do przygotowanej formy - stopniowo, za każdym razem mocno stukając formą, żeby masa wypełniła wszystkie zakamarki. (mnie nie do końca się udało, bo włożyłam całą masę do formy i stukanie pomogło tylko trochę - masa nie jest bardzo lejąca)
  • Piec 75 - 80 minut - a nawet dłużej - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie ok. 10 minut.
WYKONANIE:
  1. Wyjąć babkę z formy na stojak.
  2. Syrop: wymieszać cukier z sokiem z cytryny, aż cukier się rozpuści. Pędzlem smarować jeszcze ciepłe ciasto, aż wchłonie wszystko.
SMACZNEGO!



Źródło: Przepis umieszczony na opakowaniu formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz