SKŁADNIKI:
1 duży kurczak ok. 2 kg
1 szklanka kaszy manny - nie gotowanej
250 g mięsa wieprzowego (może być inne)
50 g wątróbki drobiowej
1 - 2 łyżki bułki tartej
125 g masła - pokrojone w kostki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
papryka słodka mielona
rodzynki - 1 -2 garście rodzynek - wg uznania
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka oczyścić, umyć i usunąć wszystkie kości, tak aby nie uszkodzić skóry - rozciąć ją tylko na grzbiecie*.
- Opis usuwania kości: rozciąć skórę wzdłuż grzbietu* (na zdjęciu), Od skrzydeł odciąć lotki. Naciąć skórę na końcówkach skrzydeł i pałek, tak żeby cienkim nożykiem z zewnątrz można było odciąć dookoła kości mięso i usunąć ścięgna. Odcinać rozciętą skórę razem z mięsem przy samych kościach, aż wchodząc do środka udek i łydek i tak samo w skrzydła i wycinając cały korpus - dokładniejsze zdjęcia i są przy "Pieczonym indyku bez kości.."
- Kurczaka natrzeć solą pieprzem i papryką.
WYKONANIE:
- Suchą kaszę, mięso, wątróbkę, bułkę tartą i masło - przepuścić przez maszynkę do mięsa. (jeśli mięso jest już mielone - przed przepuszczeniem przez maszynkę dobrze jest wymieszać łyżką z kaszą i masłem)
- Masę mięsną posolić, dodać pieprz - do smaku i wymieszać razem z rodzynkami - wyrobić.
- Mięso powkładać w udka, skrzydła - niedużo, resztę w środek korpusu.
- Pospinać dokładnie rozcięcia wykałaczkami i zasznurować (zdjęcia przy Pieczonym indyku. Jednocześnie związać nogi i skrzydła - przyciągnąć do korpusu.
- Piekarnik nagrzać do temp. 250 C. Natłuścić dno brytfanny - ułożyć kurczaka, podlać trochę wodą.
- Piec bez przykrycia ok. pół godziny - do zrumienienia. Potem przykryć, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec w sumie ok. 2 - 2,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, żeby nie przywarł (kasza wypuszcza trochę kleju).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz