11 grudnia 2015

Kurczak drylowany - farsz z kaszą manną i rodzynkami


Znakomity kurczak, wytrybowany z kości, wypełniony delikatnym farszem i upieczony. Głównym składnikiem farszu jest kasza manna, dodatek niedużej ilości mięsa i minimalnej ilości wątróbki oraz rodzynek. Przy czym należy dodać, że w czasie jedzenia trudno uwierzyć, że w środku jest tyle kaszy. Przepis poniższy dostałam pod nazwą "Kurczak po żydowsku", ale występuje tu mięso wieprzowe - to nie wiem, czy to po jest żydowsku. Może służyć jako danie obiadowe, albo jako wędlina. Tak przygotowany kurczak jest bardziej podzielny, niż upieczony z kośćmi - wystarczy dla większej ilości osób.

SKŁADNIKI:

1 duży kurczak ok. 2 kg

1 szklanka kaszy manny - nie gotowanej
250 g mięsa wieprzowego (może być inne)
50 g wątróbki drobiowej
1 - 2  łyżki bułki tartej
125 g masła - pokrojone w kostki

sól
pieprz
papryka słodka mielona
rodzynki -  1 -2 garście rodzynek - wg uznania

PRZYGOTOWANIE:
  • Kurczaka oczyścić, umyć i usunąć wszystkie kości, tak aby nie uszkodzić skóry - rozciąć ją tylko na grzbiecie*. 
  • Opis usuwania kości: rozciąć skórę wzdłuż grzbietu* (na zdjęciu), Od skrzydeł odciąć lotki. Naciąć skórę na końcówkach skrzydeł i pałek, tak żeby cienkim nożykiem z zewnątrz można było odciąć dookoła kości mięso i usunąć ścięgna. Odcinać rozciętą skórę razem z mięsem przy samych kościach, aż wchodząc do środka udek i łydek i tak samo w skrzydła i wycinając cały korpus - dokładniejsze zdjęcia i są przy "Pieczonym indyku bez kości.."
  • Kurczaka natrzeć solą pieprzem i papryką.
WYKONANIE:
  1. Suchą kaszę, mięso, wątróbkę, bułkę tartą i masło - przepuścić przez maszynkę do mięsa. (jeśli mięso jest już mielone - przed przepuszczeniem przez maszynkę dobrze jest wymieszać łyżką z kaszą i masłem)
  2. Masę mięsną posolić, dodać pieprz -  do smaku i wymieszać razem z rodzynkami - wyrobić.
  3. Mięso powkładać w udka, skrzydła - niedużo, resztę w środek korpusu.
  4. Pospinać dokładnie rozcięcia wykałaczkami i zasznurować (zdjęcia przy Pieczonym indyku. Jednocześnie związać nogi i skrzydła - przyciągnąć do korpusu. 
  5. Piekarnik nagrzać do temp. 250 C. Natłuścić dno brytfanny - ułożyć kurczaka, podlać trochę wodą.
  6.  Piec bez przykrycia ok. pół godziny - do zrumienienia. Potem przykryć, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec w sumie ok. 2 - 2,5 godziny. W razie potrzeby podlać wodą, żeby nie przywarł (kasza wypuszcza trochę kleju).
 *kiedyś rozcinałam od strony piersi, ale tak jest trudniej, bo skóra tak przylega do kręgosłupa, że trudno zrobić to nie uszkadzając skóry.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz