SKŁADNIKI:
Ilości składników są orientacyjne.
4 filety śledziowe
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 duże cebule
4 ziemniaki - ugotowane w mundurkach
4 średnie marchewki - ugotowane
4 małe buraki - ugotowane ze skórą
majonez
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, skropić sokiem z cytryny, polać olejem. Zostawić w chłodzie dla przeniknięcia smaków - można użyć przygotowanych wcześniej śledzi w oleju. Pokroić w kostkę 2 x 2 cm.
- Ziemniaki, buraki - obrać. Marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w małą kostkę, buraki zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
WYKONANIE:
- Na półmisku lub w pierścieniach rozłożyć pokrojonego w kostkę śledzia.
- Na warstwę śledzia rozłożyć równomiernie cebulę - dokładnie przykryć cebulą, posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem.
- Na cebulę rozłożyć równomiernie ziemniaki, potem marchew, na końcu buraki - każdą warstwę posypać solą, pieprzem i posmarować dokładnie majonezem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz