10 grudnia 2015

Sałatka ze śledziem - Szuba

Moja najbardziej ulubiona sałatka ze śledziem - z niewyszukanych składników. Jest to warstwowa sałatka - najczęściej układana na półmisku. Mała warstwa śledzi, mała warstwa cebuli, pozostałe składniki w większych ilościach - najlepiej smakuje przełożone sporą ilością majonezu. Zaletą jest to, że śledź jest tylko na dole i dzięki temu śledziowy, dominujący smak nie rozchodzi się po innych warstwach sałatki. Zaskoczeni smakiem są ci, co jedzą ją pierwszy raz - decydujący wpływ na jej smak ma majonez i buraki, które świetnie komponują się i łagodzą smak śledzia. 

SKŁADNIKI:

Ilości składników są orientacyjne.

4 filety śledziowe
oliwa z oliwek
sok z cytryny

2 duże cebule
4 ziemniaki - ugotowane w mundurkach
4 średnie marchewki - ugotowane
4 małe buraki - ugotowane ze skórą

majonez
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
  • Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, skropić sokiem z cytryny, polać olejem. Zostawić w chłodzie dla przeniknięcia smaków - można użyć przygotowanych wcześniej  śledzi w oleju. Pokroić w kostkę 2 x 2 cm.
  • Ziemniaki, buraki - obrać. Marchew, ziemniaki i cebulę pokroić w małą kostkę, buraki zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
WYKONANIE:
  1. Na półmisku lub w pierścieniach rozłożyć pokrojonego w kostkę śledzia.
  2. Na warstwę śledzia rozłożyć równomiernie cebulę - dokładnie przykryć cebulą, posypać delikatnie solą i pieprzem, posmarować majonezem. 
  3. Na cebulę rozłożyć równomiernie  ziemniaki, potem marchew, na końcu buraki - każdą warstwę posypać solą, pieprzem i posmarować dokładnie majonezem.
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz