Natknęłam się nie raz w sieci na "Piernik na Guinnessie" - ten zrobiłam też na Guinnessie, ale może być każde inne piwo. Odróżnia się od wielu innych pierników tym, że struktura ciasta nie jest zwarta - jest delikatna i pulchna. Najczęściej robię przekładany powidłami - ten dla odmiany zrobiłam z dużą ilością bakalii. Surowe ciasto nie wymaga leżakowania, ani upieczone też nie wymaga dojrzewania - dobry jest od razu, a jeśli potrzeba może długo leżeć, jak wszystkie inne pierniki.
SKŁADNIKI: na dwie podłużne formy 11 x 37 cm
150 g masła - temp. pokojowej
50 +350 g cukru
5 - 6 jaj
350 g miodu
750 g mąki
1/2 łyżeczki mielonego anyżu*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego anyżu*
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżka cynamonu
3 łyżeczki soli
1 szklanka piwa
300 g bakalii (np. śliwki, morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, figi)
polewa;
polewa;
150 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
dekoracja:
lukier plastyczny - można zastąpić marcepanem
kolorowe perełki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
dekoracja:
lukier plastyczny - można zastąpić marcepanem
kolorowe perełki
PRZYGOTOWANIE:
- Miód podgrzać, jeśli jest stałej konsystencji. Płynnego nie podgrzewać.
- Umyć, sparzyć z bakalii owoce suszone, pokroić wszystkie. Mokre osuszyć papierowym ręcznikiem i wszystkie bakalie oprószyć mąką.
- Mąkę przesiać.
- Formy wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować tłuszczem.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 180º C.
- Zmiksować masło, dodać 50 g cukru, jaja - ubić dobrze. Dodawać kolejno mąkę, cukier, miód, piwo - w części piwa rozpuścić sodę i dodać razem - ubić na gładkie ciasto. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć masę do przygotowanych form. Piec ok. 60 minut - do suchego patyczka.
- Wykończenie: składniki polewy roztopić nad parą - wylać i rozprowadzić po pierniku. Z masy lukrowej wyciąć choinki foremką do wykrawania ciasteczek i udekorować perełkami.
* może być przyprawa do pierników, albo zamiennie inne przyprawy korzenne - to zależy od upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz