22 lutego 2016

Sałatka z zaparzanej czerwonej kapusty - najprostsza
























Propagujmy uprawiane w Polsce warzywa - kapusta to jedno z najzdrowszych warzyw - skarbnica witamin i minerałów, ma silne działanie przeciwnowotworowe, na dodatek ma bardzo mało kalorii 40 kcal/100 g. Zimą na sałatki obiadowe staram się wykorzystywać właśnie takie warzywa jak: kapusty, marchew i buraki - najbardziej wartościowe o tej porze roku - nie kupuję sałat, ogórków czy pomidorów. I nie przepadam też za przetworami w wekach. Tą sałatkę bardzo lubię, tak przygotowywała ją moja mama - robi się ją szybko - posiekaną wrzucam na chwilę do garnka z odrobiną wrzątku na dnie - podgrzewam tylko do zmiękczenia, od razu po odcedzeniu wykładam na posiekaną cebulę. Cebula mięknie pod wpływem ciepła z kapusty. Można ją podać jeszcze ciepłą, ale też bardzo dobra jest na zimno - nawet na drugi dzień. 

SKŁADNIKI:

1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula
sól, pieprz, cukier
1 - 2 łyżki soku z cytryny
natka z pietruszki - opcjonalnie
czarny sezam - opcjonalnie
jogurt grecki albo śmietana - można zastąpić oliwką

PRZYGOTOWANIE:
  • Poszatkować kapustę.
  • Cebulę posiekać, posolić i zostawić na dnie salaterki.
WYKONANIE:
  1. Do niedużego rondla wlać na dno ok. 3/4 szklanki wody, osolić, dodać odrobinę cukru - przykryć. Pogotować parę minut do lekkiego zmiękczenia. Odcedzić i od razu wsypać na posiekaną cebulę - nie mieszać od razu, zostawić żeby zaparzyła się cebula. 
  2. Sałatkę skropić sokiem z cytryny, dodać oliwkę albo jogurt - wymieszać. Posypać natką z pietruszki, sezamem. Podawać jeszcze ciepłą lub zimną.
SMACZNEGO!
























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz