SKŁADNIKI: na dwie formy 2,5 litra i 1,5 litra
500 g mąki, podzielone na: 125 g + 375 g
1 szklanka letniego mleka
40 g drożdży
75 g cukru
2 jaja - temperatury pokojowej
2 żółtka - temperatury pokojowej
otarta skórka z połowy cytryny
szczypta szafranu - zalać kieliszkiem spirytusu i zostawić na 3 godziny
1/8 łyżeczki soli
70 g roztopionego - letniego masła
50 g rodzynek - wcześniej sparzonych i namoczonych
15 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - drobno posiekanej
masło + mąka do formy
do dekoracji:
cukier puder lub lukier - polecam lukier pomadkowy
rodzynki, skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE:
- Szafran zalać spirytusem. Rodzynki wypłukać, sparzyć - dobrze jest namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odsączyć na sicie. Do tej baby nie trzeba obtaczać w mące.
- Posiekać skórkę pomarańczową.
- Zaczyn: 125 g mąki, letnie mleko i drożdże - zamieszać (nie dodawać od razu całego mleka, bo trudniej będzie wymieszać) i przykryć ściereczką - zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (nie dodaje się do niego cukru).
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 180º C. Formy wysmarować dokładnie masłem, oprószyć przez sitko mąką.
- Do zaczynu dodać cukier, jaja, białka, skórkę z cytryny, do tego przecedzić przez sitko alkohol, w którym moczył się szafran, 375 g mąki, sól - wyrabiać długo - (zaleca się wyrabiać rękoma przez 30 minut). Ja wyrabiałam przy pomocy urządzenia do wypieku pieczywa - można innym urządzeniem.
- Następnie do wyrobionego ciasta dodać masło, rodzynki i skórkę pomarańczową i znowu wyrabiać długo, aż zacznie odstawać od ręki i miski. Jeśli nie robimy ręcznie - najpierw wymieszać dokładnie z masłem, a dodatki dodać pod koniec.
- Wyłożyć do formy, wyrównać w miarę możliwości wierzch - przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż prawie wypełni ciasto formę (rośnie jeszcze w piekarniku).
- Piec ok. 1 godziny - do "suchego patyczka" Po upieczeniu polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Babka przepyszna!!!!!Zagości u mnie na stałe.Z pani przepisów korzystam od dawna ponieważ cokolwiek zrobię jest boskie. Moja rodzinka jest zachwycona.Dziekuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńStaram się żeby to co publikuję na blogu było dobre i dobrze opisane.
UsuńDziękuję i pozdrawiam
Grażyna