18 marca 2016

Pascha - hibiskusowa fantazja

Pascha z naturalnym zabarwieniem herbatką hibiskusową, udekorowana kandyzowanym hibiskusem. Nie koniecznie polecam tą wersję, nawet miałam jej nie publikować, ale może ktoś szuka podobnych pomysłów, albo będzie improwizacją do stworzenia czegoś innego. Po za tym chcę podzielić się swoimi doświadczeniami. Ogólnie jest dobra, ale nie rewelacyjna, a smak zyskuje szczególnie dzięki dodatkowi wody różanej.

SKŁADNIKI:  na wielkość o pojemności ok 1 litra

napar z hibiskusa:
50 g suszonego hibiskusa (herbaty z hibiskusa)
1 + 1 szklanka mleka

ser:
500 g dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g mascarpone
200 g masła - temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki wody różanej
sok z 1 cytryny ok. 80 ml
1 szklanka naparu z hibiskusa
75 ml mleka
1/2 laski wanilii - nasiona

kwiaty do dekoracji:
kilka kwiatów kandyzowanego hibiskusa
esencjonalna herbata z hibiskusa
cukier 

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować sitko - całe dziurawe, nie tylko na dnie. odpowiedniej wielkości płat gazy, czy tetry.
  • Zagotować 1 szklankę mleka, zalać suszony hibiskus - przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę. Potem zagotować drugą szklankę mleka, zalać zaparzony hibiskus, zamieszać i odcedzić. Zostawić na sicie na jakiś czas. Powinno być ok. 1 szklanki mlecznego naparu.
  • Twaróg zmielić 3 razy.
  • Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z cytryny, na końcu ser. Masę podzielić na dwie części.
WYKONANIE:
  1. Do jednej części dodać 1 szklankę naparu z hibiskusa, zagotować mieszając (albo mocno podgrzać na parze). Zdjąć z ognia dodać wodę różaną
  2. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę - wlać gorącą masę tak, żeby nie zachlapać górnej części gazy. Zostawić w chłodzie do odcedzenia i przynajmniej lekkiego zgęstnienia.
  3. Do drugiej części masy dodać wanilię, mleko - zagotować, lekko przestudzić. Wylać na warstwę hibiskusową (na wysokości jasnej masy muszą być dziurki, bo inaczej nie odsączy się płyn). Brzegi gazy zawiązać - lekko obciążyć. Zostawić w chłodzie na kilka godzin. Potem odwrócić i zdjąć ostrożnie gazę - udekorować kwiatami.
  4. Kwiaty do dekoracji: zaparzyć esencjonalną herbatkę z kwiatów hibiskusa, odcedzić, dobrze osłodzić, lekko przestudzić. Kandyzowany hibiskus wypłukać w wodzie i zalać dobrze osłodzoną herbatką*, zostawić zalany na dłużej - odcedzić, niedługo przed przybraniem.
*hibiskus kandyzowany, który ja miałam, był suchy i trudno było go rozłożyć w kwiat. Namoczenie w samej wodzie pozbawia go trochę smaku i koloru,  dopiero namoczenie w osłodzonej herbacie hibiskusowej daje dobry rezultat - kwiaty mają barwę i są jędrne.

SMACZNEGO!























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz