SKŁADNIKI: na wielkość o pojemności ok 1 litra
napar z hibiskusa:
50 g suszonego hibiskusa (herbaty z hibiskusa)
1 + 1 szklanka mleka
ser:
500 g dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g mascarpone
200 g masła - temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki wody różanej
sok z 1 cytryny ok. 80 ml
1 szklanka naparu z hibiskusa
75 ml mleka
1/2 laski wanilii - nasiona
kwiaty do dekoracji:
kilka kwiatów kandyzowanego hibiskusa
esencjonalna herbata z hibiskusa
cukier
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować sitko - całe dziurawe, nie tylko na dnie. odpowiedniej wielkości płat gazy, czy tetry.
- Zagotować 1 szklankę mleka, zalać suszony hibiskus - przykryć i zostawić na ok. 1 godzinę. Potem zagotować drugą szklankę mleka, zalać zaparzony hibiskus, zamieszać i odcedzić. Zostawić na sicie na jakiś czas. Powinno być ok. 1 szklanki mlecznego naparu.
- Twaróg zmielić 3 razy.
- Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z cytryny, na końcu ser. Masę podzielić na dwie części.
WYKONANIE:
- Do jednej części dodać 1 szklankę naparu z hibiskusa, zagotować mieszając (albo mocno podgrzać na parze). Zdjąć z ognia dodać wodę różaną
- Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę - wlać gorącą masę tak, żeby nie zachlapać górnej części gazy. Zostawić w chłodzie do odcedzenia i przynajmniej lekkiego zgęstnienia.
- Do drugiej części masy dodać wanilię, mleko - zagotować, lekko przestudzić. Wylać na warstwę hibiskusową (na wysokości jasnej masy muszą być dziurki, bo inaczej nie odsączy się płyn). Brzegi gazy zawiązać - lekko obciążyć. Zostawić w chłodzie na kilka godzin. Potem odwrócić i zdjąć ostrożnie gazę - udekorować kwiatami.
- Kwiaty do dekoracji: zaparzyć esencjonalną herbatkę z kwiatów hibiskusa, odcedzić, dobrze osłodzić, lekko przestudzić. Kandyzowany hibiskus wypłukać w wodzie i zalać dobrze osłodzoną herbatką*, zostawić zalany na dłużej - odcedzić, niedługo przed przybraniem.
*hibiskus kandyzowany, który ja miałam, był suchy i trudno było go rozłożyć w kwiat. Namoczenie w samej wodzie pozbawia go trochę smaku i koloru, dopiero namoczenie w osłodzonej herbacie hibiskusowej daje dobry rezultat - kwiaty mają barwę i są jędrne.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz