18 marca 2016

Pascha - czekoladowa fantazja


Moje wielkanocne fantazje, ta czekoladowo - waniliowa i poprzednia pascha - hibiskusowa fantazja z różaną nutą. Wygląd może nie zachwycający, ale smakuje bajecznie. Do czekoladowej warstwy dodałam żurawiną suszoną (kandyzowaną), do jasnej daktyle. Można ją wylać na sito inaczej - tworząc melanż - polecam eksperymenty i zapraszam pochwalcie się swoimi.

SKŁADNIKI: na wielkość o pojemności ok 2 litry

ser:
800 g dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g masła - temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 żółtka
szczypta soli
sok z 1 cytryny ok. 80 ml
1/3 szklanki mleka
1 laska wanilii - nasiona

do warstwy czekoladowej:
50 g mlecznej czekolady
160 g gorzkiej czekolady
70 g żurawiny suszonej (kandyzowanej)

do warstwy jasnej:
70 g daktyli

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować sitko, albo naczynie z otworami, odpowiedniej wielkości płat gazy, czy tetry, dodatkowo, opcjonalnie - serwetka bawełniana (raczej z małymi dziurkami).
  • Twaróg zmielić 3 razy.
  • Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z cytryny, na końcu ser, nasiona wanilii i mleko. 
  • Masę serową zagotować, albo bardzo mocno podgrzać w kąpieli wodnej - w trakcie mieszać. Zdjąć z ognia. 
WYKONANIE:
  1. Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym nad parą wodną.
  2. Masę serową podzielić na dwie części - nie musi być idealnie równo na pół.
  3. Do jednej części (może być orientacyjnie większa) dodać rozpuszczoną czekoladę - wymieszać dokładnie na jednolitą masę, dodać żurawinę, wymieszać. Do drugiej jasnej masy dodać pokrojone cienko daktyle. Obie masy oddzielnie zostawić na trochę do wystudzenia.
  4. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (na to ew. serwetkę) - sitko lekko przechylić - wlać z boku jedną masę, z drugiego boku drugą. Związać końce gazy, lekko obciążyć - zostawić w chłodzie do odsączenia na kilka godzin. Potem odwrócić i zdjąć ostrożnie gazę.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz