SKŁADNIKI: na wielkość o pojemności ok 2 litry
ser:
800 g dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g masła - temp. pokojowej
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 jaja
2 żółtka
szczypta soli
sok z 1 cytryny ok. 80 ml
1/3 szklanki mleka
1 laska wanilii - nasiona
do warstwy czekoladowej:
50 g mlecznej czekolady
160 g gorzkiej czekolady
70 g żurawiny suszonej (kandyzowanej)
do warstwy jasnej:
70 g daktyli
do warstwy czekoladowej:
50 g mlecznej czekolady
160 g gorzkiej czekolady
70 g żurawiny suszonej (kandyzowanej)
do warstwy jasnej:
70 g daktyli
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować sitko, albo naczynie z otworami, odpowiedniej wielkości płat gazy, czy tetry, dodatkowo, opcjonalnie - serwetka bawełniana (raczej z małymi dziurkami).
- Twaróg zmielić 3 razy.
- Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z cytryny, na końcu ser, nasiona wanilii i mleko.
- Masę serową zagotować, albo bardzo mocno podgrzać w kąpieli wodnej - w trakcie mieszać. Zdjąć z ognia.
WYKONANIE:
- Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym nad parą wodną.
- Masę serową podzielić na dwie części - nie musi być idealnie równo na pół.
- Do jednej części (może być orientacyjnie większa) dodać rozpuszczoną czekoladę - wymieszać dokładnie na jednolitą masę, dodać żurawinę, wymieszać. Do drugiej jasnej masy dodać pokrojone cienko daktyle. Obie masy oddzielnie zostawić na trochę do wystudzenia.
- Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę (na to ew. serwetkę) - sitko lekko przechylić - wlać z boku jedną masę, z drugiego boku drugą. Związać końce gazy, lekko obciążyć - zostawić w chłodzie do odsączenia na kilka godzin. Potem odwrócić i zdjąć ostrożnie gazę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz