9 czerwca 2016

Ciasteczka z młodym jęczmieniem i białą czekoladą

Bardzo dobre ciasteczka z dodatkiem młodego jęczmienia "dla zdrowotności". Struktura tych ciasteczek jest piaskowa, bo zagniata się je z dodatkiem marcepanu - mój ulubiony przepis na ciastka, są proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba wycinać foremką, tylko kroi się nożem. Robiłam już podobne - są na blogu: Ciasteczka marcepanowo - kakaowe Zebry, Ciasteczka marcepanowe krojone z wałka, a też są już na blogu ciasteczka z młodym jęczmieniem bez marcepanu Dwukolorowe ciasteczka z młodym jęczmieniem.

SKŁADNIKI:  na ok. 50 szt.
180 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
50 g masy marcepanowej 
łyżeczka ekstraktu wanilii - opcjonalnie
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
8 łyżeczek (40 ml) młodego jęczmienia w proszku
80 g białej czekolady - najlepiej groszki, albo posiekać w kosteczkę

PRZYGOTOWANIE:
  • Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Do masy marcepanowej dodać trochę masy maślanej - dobrze rozetrzeć razem. Potem zmiksować wszystko razem.
  • Mąkę wymieszać z  proszkiem z młodego jęczmienia, wysypać na stolnicę* - przesiać. Do tego dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto. Na koniec dodać białą czekoladę i zgnieść razem.
  • Z ciasta formować wałki średnicy ok. 5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, może zostać do następnego dnia. 
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
  2. Odcinać ok. 1/2 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
  3. Piec ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie piekarnika. Źle widać moment wypieczenia, nie powinny zmienić na wierzchu koloru - nie mogą zbrązowieć, a jedynie zmienić  delikatnie kolor na brzegach.   
  4. Zdejmować gorące z blachy. Uważać przy zdejmowaniu, bo są miękkie i delikatne - trzeba zdejmować szerszą  łopatką.
* Można utrzeć mikserem z hakiem: do masy maślanej dodawać po trochu mąkę  z jęczmieniem - utrzeć na jednolitą masę.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz