SKŁADNIKI: na ok. 50 szt.
180 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
50 g masy marcepanowej
1 łyżeczka ekstraktu wanilii - opcjonalnie
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
8 łyżeczek (40 ml) młodego jęczmienia w proszku
80 g białej czekolady - najlepiej groszki, albo posiekać w kosteczkę
PRZYGOTOWANIE:
- Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Do masy marcepanowej dodać trochę masy maślanej - dobrze rozetrzeć razem. Potem zmiksować wszystko razem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem z młodego jęczmienia, wysypać na stolnicę* - przesiać. Do tego dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto. Na koniec dodać białą czekoladę i zgnieść razem.
- Z ciasta formować wałki średnicy ok. 5 cm. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, może zostać do następnego dnia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
- Odcinać ok. 1/2 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
- Piec ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie piekarnika. Źle widać moment wypieczenia, nie powinny zmienić na wierzchu koloru - nie mogą zbrązowieć, a jedynie zmienić delikatnie kolor na brzegach.
- Zdejmować gorące z blachy. Uważać przy zdejmowaniu, bo są miękkie i delikatne - trzeba zdejmować szerszą łopatką.
* Można utrzeć mikserem z hakiem: do masy maślanej dodawać po trochu mąkę z jęczmieniem - utrzeć na jednolitą masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz