10 lipca 2016

Pizza z brokułami i fetą

Na ciasto do mojej Pizzy wykorzystałam przepis, który wyjawił Andrzej Polan w DDTVN, a dostał go parę lat temu od Włocha.  Dołożyłam jeszcze do tego przepisu inny sekret, zdradzony w innym programie TV - najlepsza Pizza jest z ciasta, które wyrasta 24 godziny w lodówce. Pierwszym razem bałam się robić, ciasto drożdżowe bez wcześniejszego wyrastania drożdży i bez dodatku cukru, ale robiłam już nie raz  i nie tylko pizzę. Jest tylko ryzyko, jeśli drożdże z jakiegoś powodu straciły  swe właściwości do rośnięcia - upieczone ciasto będzie jak bez dodatku drożdży. Ciasto jest idealne - cienkie, chrupiące, ale jednocześnie nie spieczone.

Kiedyś nie lubiłam robić ciast drożdżowych, bo myślałam, że jak raz wyrośnie, to trzeba od razu formować, czy rozwałkowywać i jak drugi raz urośnie wstawiać do piekarnika - co powodowało, że musiałam mieć dużo czasu, żeby przypilnować wszystkie fazy ciasta. Ciasto drożdżowe, które raz wyrośnie nie musi być od razu przetwarzane, wtedy tylko odgazować (wystarczy przygnieść ręką, czy złożyć) i może znowu rosnąć, aż będzie potrzebne. Najlepiej jednak dla naszego czasu (żeby nie trzeba było go pilnować) i lepszej struktury ciasta - jest po zagnieceniu włożyć do większej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić w lodówce do następnego dnia, a nawet na 24 godziny.

Pamiętam czasy, kiedy w Lublinie została otwarta pierwsza Pizzernia. Pizza była bardzo dobra, ale kolejki aż na dworze, a w środku zawsze brakowało miejsca przy stolikach. Jadło się na tempo, bo inni czekali i patrzyli kiedy się zwolni stolik, bo każdy chciał ją zjeść. Dzięki takiemu popytowi zawsze była dobra, bo pieczona na bieżąco - nie nadążali z pieczeniem i wyrabianiem ciasta.
Natomiast co ambitniejsi mistrzowie patelni próbowali w domach coś na ten wzór zrobić dla swoich gości. W czasach, kiedy nie było internetu, ani w telewizji programów kulinarnych - była tzw. radosna twórczość. Robiło się po prostu drożdżowe ciasto, a że ambicje były duże, żadna gospodyni nie upiekłaby niewyrośniętego ciasta, czym grubsze, tym lepsze. Farsz, z tego co spotykałam, był wcześniej smażony, oczywiście musiało go być dużo - "na bogato" - co jeszcze dodawało kalorii i ciężkości. Na szczęście "pod strzechy" trafił internet i programy kulinarne, co wzbogaciło nasze społeczeństwo w wiedzę, m.in. pod względem kulinarnym.


SKŁADNIKI:  dwie duże pizze: 2 x  blacha z piekarnika 35 x 36 cm (nie na całości)
ciasto:
600 g mąki
10 g drożdży
330 ml wody
2 łyżeczki soli

farsz:
250 g fileta z piersi z kurczaka
ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju

brokuł - może być mrożony
kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie
250 g fety
ser żółty - na wierzch wg uznania, np cheddar lub parmezan

sól, pieprz, oregano, bazylia
150 g przecieru pomidorowego (może być ketchup)

sos czosnkowy:
mały ząbek czosnku
100 ml jogurtu
2 łyżki majonezu
sól, cukier, pieprz - do smaku

PRZYGOTOWANIE:
  • Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem, urządzeniem do wypieku chleba, albo ręcznie. Mąkę przesiać do miski, drożdże rozmieszać z wodą - dodać, wsypać sól i wyrabiać na jednolite, gładkie ciasto.
  • Ciasto włożyć do dużo większej, niż objętość ciasta miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do wyrastania* do lodówki - można zostawić na drugi dzień, a nawet na 24 godziny. Inne przykrycie niż folia spożywcza typu stretch, może spowodować, że ciasto przerośnie miskę i wykipi. Folia spożywcza nie pozwala na wykipienie - przynajmniej mnie to się nie zdarzyło.
  • Farsz:  filet pokroić na cienkie paski, posypać ziołami, dodać wyciśnięty czosnek, olej - wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki. Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić na 1 min. na wrzątek i przelać zimną wodą.  Pomidorki podzielić na ćwiartki. Fetę pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury minimum 220º C. 
  2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką powierzchnię, podzielić na dwie części - rozwałkować, rozciągnąć rękoma.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć pomagając sobie rękoma posmarowanymi olejem, jednocześnie posmarujemy wierzch ciasta, żeby zabezpieczyć go przed przesiąkaniem farszu.
  4. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, rozłożyć składniki farszu, posypać startym żółtym serem, posypać przyprawami. Piec 10 - 15 minut
  5. Sos: czosnek pokroić w plasterki, posypać cukrem i solą rozetrzeć na miazgę, połączyć z pozostałymi składnikami. Sos podawać oddzielnie.
*Może wyrastać przykryte mokrą ściereczką w temperaturze pokojowej - tak będzie szybciej, ale ciasto z małą ilością drożdży długo wyrasta ok. 3 godzin. Powinno przynajmniej dwukrotnie podwoić swoją objętość.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz