27 lipca 2016

Placki z cukinii

Placki z cukinii - na każdą porę dnia, jako oddzielne danie, albo jako dodatek do dania głównego. Klasyczne w wersji podstawowej -  pyszne, soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz - doskonałe wykorzystanie nadwyżek tego uniwersalnego warzywa. 

SKŁADNIKI: ok, 25 placków
1 kg cukinii młodej w całości, albo wyrośniętej obranej i pozbawionej nasion
3 jaja
szczypior, młoda cebulka 
koper albo natka z pietruszki
2 ząbki czosnku
100 ml mąki pszennej (niecałe pół szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie*
sól, 
pieprz
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Młodą cukinię w całości, starszą obrać i wydrążyć - zetrzeć na grubej tartce, posypać ok. 1.5 łyżeczki soli. Zostawić na 15 - 30 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.
WYKONANIE:
  1. Jaja roztrzepać, dodać posiekaną zieleninę, wyciśnięty czosnek, pieprz, odciśniętą cukinię - wymieszać. Dodać mąkę i ew. proszek do pieczenia - wymieszać. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, spróbować - może trzeba dosolić. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać gorące.
*Z proszkiem do pieczenia są lepsze i bardziej chrupiące, ale nie jest to niezbędne.

SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz