Placki z cukinii - na każdą porę dnia, jako oddzielne danie, albo jako dodatek do dania głównego. Klasyczne w wersji podstawowej - pyszne, soczyste w środku i chrupkie na zewnątrz - doskonałe wykorzystanie nadwyżek tego uniwersalnego warzywa.
SKŁADNIKI: ok, 25 placków
1 kg cukinii młodej w całości, albo wyrośniętej obranej i pozbawionej nasion
3 jaja
szczypior, młoda cebulka
koper albo natka z pietruszki
2 ząbki czosnku
100 ml mąki pszennej (niecałe pół szklanki)
łyżeczka proszku do pieczenia - opcjonalnie*
sól,
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Młodą cukinię w całości, starszą obrać i wydrążyć - zetrzeć na grubej tartce, posypać ok. 1.5 łyżeczki soli. Zostawić na 15 - 30 min. Odcisnąć z nadmiaru soku.
WYKONANIE:
- Jaja roztrzepać, dodać posiekaną zieleninę, wyciśnięty czosnek, pieprz, odciśniętą cukinię - wymieszać. Dodać mąkę i ew. proszek do pieczenia - wymieszać. Wkładać na rozgrzany tłuszcz, spróbować - może trzeba dosolić. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać gorące.
*Z proszkiem do pieczenia są lepsze i bardziej chrupiące, ale nie jest to niezbędne.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz