22 września 2016

Ciasteczka śniadaniowe

Ciastka śniadaniowe, zawierające całe bogactwo zdrowych składników: razową mąkę, płatki owsiane, suszone owoce i orzechy. Proste i szybkie w wykonaniu, nie trzeba chłodzić masy, jak to jest często spotykane przy maślanych ciasteczkach. Są aromatyczne, chrupiące - lepsze na drugi, trzeci dzień niż od razu po upieczeniu. Przepis pochodzi z programu "Martha piecze" - super ciastka, oceniam na piątkę z plusem. W programie Martha Steward robiła ogromne z 1/2 szklanki masy - 4 szt i  z 1/4 szklanki masy - 8 sztuk,  ja zrobiłam jeszcze mniejsze.

SKŁADNIKI:  bardzo duża porcja (4 ogromne, 8 dużych ok. 60 małych)

500 g masła - miękkie
3 szklanki brązowego cukru
4 duże jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki razowej
2 szklanki mąki uniwersalnej (typ. 500, 550)
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki sody

4 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki papaji*
po 1/2 szklanki: mango*, rodzynek, pestek dyni, pestek słonecznika, wiórków kokosowych
1 szklanka migdałów - nieobieranych, posiekanych
chipsy bananowe - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
  • Rodzynki sparzyć, ew. namoczyć, osuszyć. Pozostałe orzechy, pestki i owoce suszone  odmierzyć, ew. rozdrobnić - wszystko to razem wymieszać.
  • Oba rodzaje mąki, sól i sodę wymieszać trzepaczką rózgową.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. ok. 185º C. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, dodawać po jednym jajku i wanilię - zmiksować razem. Dodawać po trochu mąkę, a po połączeniu z mąką dodać płatki owsiane - jeszcze miksując.
  3. Do powyższej masy dodać ziarnistą mieszankę - wymieszać łopatką.
  4. Ciastka najlepiej nakładać okrągłą łyżką jak do lodów, miarką, albo zlepiać kule w rękach, układać na papierze i spłaszczać. Ogromne ciastka mieszczą się 4 na całej blasze. Na ogromne ciastka nabierać po 1/2 szklanki ciasta, na duże po 1/4 szklanki, a na małe ok. 2 łyżek, albo jedną kopiastą. Dla dekoracji ozdobić chipsami bananowymi.
  5. Piec ok. 20  - 25 minut - do zrumienienia. Przechowywać szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.
*Nie miałam mango i papaji - zastąpiłam morelami i figami (sparzone, namoczone i pokrojone)

SMACZNEGO!




Źródło: Program: Kuchnia+ "Martha piecze" 3 odc.12

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz