5 października 2016

Ciasteczka z gruszką bez cukru i jaj

Ciasteczka owsiane słodzone gruszką, na mące razowej, bez dodatku jaj - mniej chrupiące, raczej mięciutkie. W sam raz na jesienne wieczory do herbatki - proste do wykonania ciasteczka. Nie wymagają dużo pracy, dla uatrakcyjnienia i urozmaicenia część polałam gorzką czekoladą (tego nie ma na zdjęciach) - były dużo lepsze niż oryginał i chyba tej wersji będę się trzymać.

SKŁADNIKI: na ok. 25 ciasteczek
100 g płatków owsianych
150 g mąki razowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (może być sam cynamon)

150 g masła
100 g przecieru z gruszki*

PRZYGOTOWANIE:

  • Piekarnik rozgrzań do temperatury 190º C
  • Wymieszać suche składniki: płatki owsiane, mąkę,sól, sodę i przyprawę.
  • Oddzielnie roztrzepać masło, dodać przecier gruszkowy i utrzeć na puch.
  • Wymieszać łopatką masło z suchymi składnikami.
WYKONANIE:
  1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Układać w niedużych odstępach porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać lekko widelcem.
  3. Piec do zrumienienia ok. 15 min. Pozostawić na blasze do wystudzenia.
*potrzebne są ok. 2 - 3 bardzo dojrzałe gruszki - obrać, usunąć gniazda nasienne i podgrzewać w rondelku, aż stracą surowość i lekko rozpadną się - wystudzić. Nie trzeba ich przecierać przez sitko, wystarczy rozgnieść widelcem.

SMACZNEGO!








Źródło: www. bbc.co.uk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz