Ciasteczka owsiane słodzone gruszką, na mące razowej, bez dodatku jaj - mniej chrupiące, raczej mięciutkie. W sam raz na jesienne wieczory do herbatki - proste do wykonania ciasteczka. Nie wymagają dużo pracy, dla uatrakcyjnienia i urozmaicenia część polałam gorzką czekoladą (tego nie ma na zdjęciach) - były dużo lepsze niż oryginał i chyba tej wersji będę się trzymać.
SKŁADNIKI: na ok. 25 ciasteczek
100 g płatków owsianych
150 g mąki razowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (może być sam cynamon)
150 g masła
100 g przecieru z gruszki*
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI: na ok. 25 ciasteczek
100 g płatków owsianych
150 g mąki razowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy korzennej (może być sam cynamon)
150 g masła
100 g przecieru z gruszki*
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzań do temperatury 190º C
- Wymieszać suche składniki: płatki owsiane, mąkę,sól, sodę i przyprawę.
- Oddzielnie roztrzepać masło, dodać przecier gruszkowy i utrzeć na puch.
- Wymieszać łopatką masło z suchymi składnikami.
WYKONANIE:
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Układać w niedużych odstępach porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać lekko widelcem.
- Piec do zrumienienia ok. 15 min. Pozostawić na blasze do wystudzenia.
*potrzebne są ok. 2 - 3 bardzo dojrzałe gruszki - obrać, usunąć gniazda nasienne i podgrzewać w rondelku, aż stracą surowość i lekko rozpadną się - wystudzić. Nie trzeba ich przecierać przez sitko, wystarczy rozgnieść widelcem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz