13 września 2016

Gnocchi dyniowe z pesto pietruszkowym

Słoneczne danie: gnocchi dyniowe z pietruszkowym pesto. Proste, smaczne i zdrowe, doskonałe do urozmaicenia jesiennego menu.

SKŁADNIKI: na ok. 3 porcji
450 g ugotowanych ziemniaków
250 g - ok.1 szklanka ugotowanej na parze dyni
200 g mąki + do podsypania
sól
jajko

pesto:
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść orzechów ziemnych czy słonecznika
ząbek czosnku
50 ml oleju
50 ml wody
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu - do posypania po wierzchu

PRZYGOTOWANIE:
  • Składniki na pesto zmiksować na pastę.
  • Dynię odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Ziemniaki i dynię przepuścić przez maszynkę do mięsa lub praskę.
  • Do ziemniaczano - dyniowej masy dodać mąkę, sól i jako - zagnieść krótko na jednolite ciasto. Podsypywać mąką w trakcie zagniatania i później w czasie toczenia wałeczków.
WYKONANIE:
  1. Z ciasta toczyć cienki wałek,spłaszczać widelcem i kroić na małe kawałki. Wrzucać partiami na wrzątek, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnię wody. Odcedzić. Podawać od razu wymieszane z pesto i posypane parmezanem.
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz