Słoneczne danie: gnocchi dyniowe z pietruszkowym pesto. Proste, smaczne i zdrowe, doskonałe do urozmaicenia jesiennego menu.
SKŁADNIKI: na ok. 3 porcji
450 g ugotowanych ziemniaków
250 g - ok.1 szklanka ugotowanej na parze dyni
200 g mąki + do podsypania
sól
jajko
pesto:
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść orzechów ziemnych czy słonecznika
ząbek czosnku
50 ml oleju
50 ml wody
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu - do posypania po wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
- Składniki na pesto zmiksować na pastę.
- Dynię odcisnąć z nadmiaru wody.
- Ziemniaki i dynię przepuścić przez maszynkę do mięsa lub praskę.
- Do ziemniaczano - dyniowej masy dodać mąkę, sól i jako - zagnieść krótko na jednolite ciasto. Podsypywać mąką w trakcie zagniatania i później w czasie toczenia wałeczków.
WYKONANIE:
- Z ciasta toczyć cienki wałek,spłaszczać widelcem i kroić na małe kawałki. Wrzucać partiami na wrzątek, wyjmować po wypłynięciu na powierzchnię wody. Odcedzić. Podawać od razu wymieszane z pesto i posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz