Tort na urodziny młodej nastolatki - wielbicielki koni. Koń miał być w pozycji stojącej - od razu wpadłam na pomysł zrobienia go z czekolady. Początkowo myślałam o zrobieniu go z ciemnej czekolady, ale upały wybiły mi ten pomysł z głowy. Trudno w domowych warunkach przeprowadzić prawidłowe temperowanie czekolady, którą po rozpuszczeniu powinno się ostudzić do 30º C, jak w pomieszczeniu było pow. 35º C. Kolor lukru miętowy i tak jak jeden ze smaków. Przełożony trzema kremami: czekoladową pianką, miętowym i krem z białej czekolady z jagodami. Wg mnie smaków trochę za dużo na raz, ale połączenia smaku czekolady i mięty i oddzielnie mięty i kremu z jagodami - bardzo dobre.
SKŁADNIKI:
Biszkopt: tortownica 21 cm
Biszkopt: tortownica 21 cm
5 jaj - rozdzielić
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pianka czekoladowa:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1/3 szklanki kakao - ciemne
90 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 szklanka śmietanki kremówki min. 30%
krem z białą czekoladą: - do przygotowania poniższych kremów
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek mleka
125 g białej czekolady
2 łyżki mleka
250 g mascarpone - mocno schłodzone
500 ml śmietany - mocno schłodzone
Krem miętowy:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
odrobina zielonego barwnika
ekstrakt miętowy ew. krople miętowe
Krem z białą czekoladą i jagodami:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
2/3 szklanki jagód - najlepiej zamrożone (wcześniej kilkakrotnie wypłukane i osuszone)
masa maślana pod lukier z przepisu na moim blogu
300 g cukru pudru
100 g masła w kostce (nie może być osełkowe)
1 łyżka mleka, czy śmietanki
lukier plastyczny z przepisu na moim blogu z 600 g cukru pudru
barwnik spożywczy zielony
barwnik spożywczy żółty
koń:
foremka do wykonania odlewu*
ok. 250 g białej czekolady - posiekać
kakao do zabarwienia lukru na uprząż
pisak spożywczy czarny - do oka
PRZYGOTOWANIE:2 łyżki mąki ziemniaczanej
pianka czekoladowa:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1/3 szklanki kakao - ciemne
90 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2 żółtka
1 szklanka śmietanki kremówki min. 30%
krem z białą czekoladą: - do przygotowania poniższych kremów
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek mleka
125 g białej czekolady
2 łyżki mleka
250 g mascarpone - mocno schłodzone
500 ml śmietany - mocno schłodzone
Krem miętowy:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
odrobina zielonego barwnika
ekstrakt miętowy ew. krople miętowe
Krem z białą czekoladą i jagodami:
1/2 kremu z białą czekoladą (j.w)
2/3 szklanki jagód - najlepiej zamrożone (wcześniej kilkakrotnie wypłukane i osuszone)
masa maślana pod lukier z przepisu na moim blogu
300 g cukru pudru
100 g masła w kostce (nie może być osełkowe)
1 łyżka mleka, czy śmietanki
lukier plastyczny z przepisu na moim blogu z 600 g cukru pudru
barwnik spożywczy zielony
barwnik spożywczy żółty
koń:
foremka do wykonania odlewu*
ok. 250 g białej czekolady - posiekać
kakao do zabarwienia lukru na uprząż
pisak spożywczy czarny - do oka
- Upiec biszkopt z podanych wyżej składników, wg przepisu na moim blogu na biszkopt bez środków spulchniających. Zostawić w temperaturze pokojowej.
WYKONANIE:
- Biszkopt przekroić na cztery blaty.
- Pianka czekoladowa: żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje. Kakao rozetrzeć łyżką z cukrem i solą, dodawać po trochu mleka (ok. 1/4 szklanki), aż uzyskamy masę, dodać żółtka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do kakao wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać - wlać z powrotem, lepiej przez sitko do garnuszka i podgrzewać mieszając, aż masa zacznie tężeć na ściankach naczynie - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zacząć przygotować biały krem. Śmietanę ubić na sztywno - połączyć mikserem z przestygniętą masą
- Krem z białą czekoladą: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, potem rozpuścić nad parą. Czekoladę posiekać, umieścić w naczyniu nad parą wodną, dodać 2 łyżki gorącego mleka. Jak zrobi się miękka, zdjąć znad pary i wymieszać na jednolitą masę, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Mascarpone dodać do śmietany i ubić mikserem najpierw na wolnych, zwiększając do maksymalnych obrotów miksera. Część dodać do czekolady i połączyć mikserem, potem połączyć z pozostałą śmietaną.
- Krem miętowy: połowę kremu z białą czekoladą połączyć z odrobiną zielonego barwnika i ekstraktem miętowym.
- Przełożenie: pierwszy blat spiąć obręczą do ciast, wyłożyć piankę czekoladową. Na drugi blat - wyłożyć krem miętowy. Na trzeci blat wyłożyć pozostałą część kremu z białej czekolady wymieszaną z jagodami. Przykryć ostatnim blatem. Tort schłodzić.
- Zrobić masę maślaną - bezpośrednio przed obłożeniem tortu. Obłożyć nią szczelnie cały tort. Nie trzeba wykładać całej masy, jeśli nie ma potrzeby. Tort schłodzić przez kilka godzin.
- Zagnieść lukier plastyczny, odciąć trochę białego lukru na zrobienie małych kwiatuszków - od razu zawinąć szczelnie w folię. Odrobinę lukru połączyć z żółtym barwnikiem, resztę wyrobić dokładnie z zielonym na jasno zielony - miętowy kolor, dodać trochę ekstraktu miętowego. Lukier zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej.
- Koń: 2/3 ilości białej czekolady rozpuścić w naczynku nad parą, nie podgrzewając mocno (nie trzymać długo nad parą) - zdejmować i mieszać. Jak zrobi się płynna dodać resztę posiekanej czekolady - już nie podgrzewać, tylko mieszać do uzyskania gładkiej masy. Zalać od razu formy, postukać i pomieszać patyczkiem w celu wejścia czekolady we wszystkie zagłębienia - zostawić do wystudzenia i stężenia. Po całkowitym stężeniu, wyjąć ostrożnie z form. Rozpuścić resztę czekolady. Odlać ogon na papierze - nie tylko to co na zewnątrz, trzeba wpuścić część między korpus, poskrobać widelcem, tak jak się czesze włosy, wyciąć. Odlewy trzeba ze sobą połączyć półpłynną czekoladą - w tym celu trzeba wyskrobać nadmiar czekolady, nawet zrobić niewielkie wgłębienie, żeby po wlaniu czekolady i ściśnięciu elementów przylegały do siebie. Znowu zostawić do zastygnięcia, potem wyrównać, zaszpachlować nierówności. Do odrobiny lukru dodać kakao - zagnieść do uzyskania ładnego zabarwienia. Rozwałkować, pociąć na paski i zrobić uprząż, kopytka łącząc elementy wodą. Zabarwić oczy.
WYKOŃCZENIE:
- Obłożenie: tort wyjąć z lodówki, przygotować pędzel i wodę do posmarowania toru, przed położeniem lukru. Rozwałkować płat lukru o miętowym kolorze i obłożyć nim tort, przyklejając najpierw na górze, potem stopniowo boki, aż do dołu - odciąć nadmiar lukru.
- Trawa: Odcięty nadmiar lukru zabarwić barwnikiem na ciemniejszy kolor - trawy. Rozwałkować na długi pas - może być w trzech -czterech częściach. Dolną część odciąć prosto, górną powycinać ostrym nożykiem trawę, każdą część smarować wodą i od razu przyklejać na boki tortu - nie do końca przyklejać liście trawy, lekko je odchylać.
- Białe kwiatki - wyciąć foremką, pocieniować brzegi i ukształtować płatki do góry. Z żółtego lukru utoczyć małe kuleczki, ponakłuwać igłą, przykleić na wodę do kwiatków - zostawić do wyschnięcia.
- Przykleić wodą do tortu kwiatki, dolne przykleiłam w miejscu łączenia trawy. Postawić konia.
*Nie miałam specjalnej formy, ta jest pociętym konikiem - zabawką. Przecięta na pół, ponadcinana przy kopytkach, zgięciu nogi - jak na zdjęciach.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz