10 listopada 2016

Herbatniki grahamowe


Choć to tylko herbatniczki i to z pełnoziarnistej mąki , to są tak smaczne, że ostatnio jak mam zamiar coś piec - przygotowuję jednocześnie te ciasteczka. Są pyszne, chrupiące i aromatyczne. Bardzo dobre są jako spód do ciast, tart. 

SKŁADNIKI: ok. 32 szt.

1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki mąki graham/orkiszowa
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
1/2 łyżeczki grubej soli
180 g masła - miękkiego
2/3 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miodu
2 duże jajka

PRZYGOTOWANIE:

  • Wymieszać oba rodzaje mąki, cynamon. sodę, proszek i sól.
  • Masło zmiksować z brązowym cukrem i miodem, później dodać jajka - zmiksować do połączenia.
  • Mąkę z dodatkami wsypać na masło i przy pomocy szpatułki wymieszać na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z osobna między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii spożywczej - rozpłaszczyć i rozwałkować  na grubość 3-6 mm.
  • Ułożyć na blasze, zdjąć górny papier i schłodzić w lodówce - w celu stwardnienia ciasta.
WYKONANIE:
  1. Ciasto wyjąć z lodówki pokroić na ok. 6 cm, kwadraty, zrobić nakłucia widelcem, wykałaczką lub wyciąć foremką. Przenieść ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Schłodzić jeszcze raz w lodówce.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
  3. Piec na złoty kolor ok. 15 min.
*zmieniłam proporcje w stosunku do oryginału, bo za bardzo była wyczuwalna soda, było: 1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Podwoiłam ilość składników - dla mnie jedna porcja to za mało. 
SMACZNEGO!






















    Źródło: program TV: "Martha piecze"

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz