14 listopada 2016

Krem karmelowy

Zazwyczaj - jak jem ciasta nie przekładane, czy ciasteczka brakuje mi czegoś. Lubię do takich wypieków podać coś, co wzbogaci ich smak. Do babki podać np. frużelinę czy konfiturę, a do ciastek płynną czekoladę, lemon curd, czy taki jak ten krem karmelowy. Dodając mniej masła i krócej gotując otrzymamy sos karmelowy, a dodając więcej masła otrzymamy sztywny krem do przełożenia np. makaroników. Wiele ludzi bardzo ceni smak karmelu, a na co dzień  jest rzadko stosowany, choć prosty w wykonaniu i nie wymaga wyszukanych składników.

SKŁADNIKI: ok. 600 ml

300 g cukru
250 ml śmietany kremówki
120 g masła

WYKONANIE:

  1. Na patelnię* - wsypać cukier, podgrzewać nie mieszając - do rozpuszczenia i lekkiego zbrązowienia - w trakcie ewentualnie obracając patelnią.
  2. Do płynnego cukru (też, jak będzie mocno brązowieć, a nie będzie chciał się całkiem rozpuścić) - dodać powoli śmietanę - mieszać, dodać masło i gotować parę minut do lekkiego odparowania i uzyskania ładnej konsystencji. Zlać z patelni do innego naczynia. Wystudzić.
  3. Po wystudzeniu i mocnym schłodzeniu - można ubić mikserem, aż krem zrobi się jaśniejszy i uzyska bardziej puszystą konsystencję.
*Uwaga!!! Dla tych kto nie robił karmelu: trzeba zachować się szczególną ostrożność. Rozpuszczony cukier osiąga bardzo wysoką temperaturę, plastikowe łopatki topią się. Może mocno bulgotać przy dodawaniu płynów - trzeba zachować szczególną ostrożność!

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz