Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego. Pyszne, chrupiące od karmelizowanego cukru i pachnące cynamonem. Jak mamy już ciasto samo przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Ja robiłam ze swojego ciasta francuskiego - przepis - warto mieć na wszelki wypadek w zamrażarce.
SKŁADNIKI:
ok. 350 g ciasta francuskiego
ok. 100 g cukru
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
- Stolnicę posypać cukrem, położyć na nim ciasto i rozwałkować na wielkość 20 x 30 cm. Wierzch posypać cukrem i cynamonem.
- Złożyć jak na poniższych zdjęciach, zostawiając w środku niewielki odstęp, posypać znowu cukrem - złożyć jak zamyka się książkę.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 220º C. Blachę wyłożyć nieprzywieralną matą, ew. natłuścić i skropić zimną wodą.
- Złożone ciasto kroić ostrym cienkim nożem na grubość ok 1 cm. Układać płasko na blasze, zachowując odstępy.
- Piec ok. 15 min, w połowie czasu jak zaczyna się karmelizować cukier na spodniej stronie - przełożyć na drugą stronę i piec aż zarumieni się na spodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz