6 listopada 2016

Świńskie uszka




Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego. Pyszne, chrupiące od karmelizowanego cukru i pachnące cynamonem. Jak mamy już ciasto samo przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Ja robiłam ze swojego ciasta francuskiego - przepis - warto mieć na wszelki wypadek w zamrażarce.

SKŁADNIKI:
ok. 350 g ciasta francuskiego
ok. 100 g cukru
cynamon

PRZYGOTOWANIE:
  • Stolnicę posypać cukrem, położyć na nim ciasto i rozwałkować na wielkość 20 x 30 cm. Wierzch posypać cukrem i cynamonem. 
  • Złożyć jak na poniższych zdjęciach, zostawiając w środku niewielki odstęp, posypać znowu cukrem - złożyć jak zamyka się książkę.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 220º C. Blachę wyłożyć nieprzywieralną matą, ew. natłuścić i skropić zimną wodą.
  2. Złożone ciasto kroić ostrym cienkim nożem na grubość ok 1 cm. Układać płasko na blasze, zachowując odstępy.
  3. Piec ok. 15 min, w połowie czasu jak zaczyna się karmelizować cukier na spodniej stronie - przełożyć na drugą stronę i piec aż zarumieni się na spodzie.
SMACZNEGO! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...