4 sierpnia 2017

Sernik jagodowy ombre - na zimno


Takie, jak ostatnie upały zniechęcają do włączenia piekarnika - ja unikam. Najlepsze na upały ciasta bez pieczenia - na biszkoptach, czy herbatnikach. Nie używam na spody zmiksowanych z masłem ciasteczek, jak proponuje wiele stron w internecie - w ciasteczkach i tak jest tłuszcz, to po co dodawać go więcej?

Ten sernik jest na herbatnikach dociętych do tortownicy i zwilżonych mlekiem. Bardzo prosty skład warstwy serowej: twaróg sernikowy z wiaderka, śmietana kremówka i przetarte przez sito jagody. Idealny na upały. Bardzo dobry, delikatny, mało słodki.

SKŁADNIKI: tortownica 26 cm

herbatniki - ilość do wyłożenia spodu
kilka łyżek mleka do zwilżenia herbatników
750 g jagód (dałam mrożone ok. 2 i 3/4 szklanki z sokiem) - zostawić trochę w całości do dekoracji
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki mleka

1 kg twarogu sernikowego - potrójnie mielonego (może być z wiaderka)
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
  • Wyłożyć tortownicę herbatnikami - docinać, żeby uzupełnić brzegi (nie musi być dokładnie). Każdy herbatnik polać ok. 1 łyżki mleka.
  • Śmietanę i ser mocno schłodzić - ja zamrażam garnek z grubym dnem, w którym ubijam śmietanę (niezawodny sposób na ubicie śmietany)
  • Żelatynę zalać mlekiem, zamieszać i zostawić do napęcznienia, rozpuścić wstawiając z naczyniem do wrzątku.
  • Jagody, cukier i ok. połowy soku z 1/2 cytryny - zagotować, pogotować ok. 5 min. Przetrzeć przez drobne sitko - przez grube przechodzą pesteczki, które w przypadku tego sernika mają znaczenie.
WYKONANIE:
  1. Rozpuszczoną żelatynę: połowę dodać do przetartych jagód, drugą połowę do masy serowej. Część przetartych jagód, połączonych z żelatyną zostawić do dekoracji.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i pozostały sok z cytryny. Dodać kilka łyżek do żelatyny - zmiksować, następnie połączyć z serem i stopniowo z resztą śmietany.
  3. Masę serową podzielić: 1/3 zostawić białą, pozostałe podzielić na trzy części, do każdej dodając przetarte jagody - najwięcej - ponad połowę do dolnej części i od razu wykładać na herbatniki. Na wierzch wyłożyć białą warstwę.
  4. Do pozostałych przetartych jagód dodać całe jagody i wylać na wierzch sernika.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz