4 sierpnia 2017

Sernik borówkowy melanż - na zimno

Kolejny sernik na zimno - skład warstwy serowej, tak jak w serniku jagodowym ombre: twaróg sernikowy z wiaderka i śmietana kremówka. Bardziej zwarty niż jagodowy, bo bez przecieru - za to szybszy do zrobienia, Bardzo dobry,  mało słodki - można dodać więcej cukru, ale to zależy od twarogu.

SKŁADNIKI: blacha 21 x 32 cm

biszkopty szampanki - ilość do wyłożenia spodu
kilka łyżek mleka do zwilżenia 
500 g + 200 g borówek 
2 łyżki cukru
10 łyżeczek żelatyny (50 ml)
150 ml wody

1 kg twarogu sernikowego - potrójnie mielonego (może być z wiaderka)
1/2 cytryny sok i skórka
500 ml śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:
  • Przed wyłożeniem biszkoptów - można wyłożyć grubszą folię na spód i boki formy, żeby ser nie miał styczności z blachą i łatwiej było go wyjąć. Przypiąć folię w 4 - ech miejscach spinaczami biurowymi. Wyłożyć blaszkę biszkoptami - każdy  polać ok. 1/2 łyżeczki mleka.
  • Śmietanę i ser mocno schłodzić - ja zamrażam garnek z grubym dnem, w którym ubijam śmietanę (niezawodny sposób na ubicie śmietany)
  • 200 g borówek, 2 łyżki cukru - zagotować, pogotować ok. 5 min. Przetrzeć przez drobne sitko.
WYKONANIE:
  1. Żelatynę zalać wodą, zamieszać i zostawić do napęcznienia, rozpuścić wstawiając z naczyniem do wrzątku. 1 łyżkę tej rozpuszczonej żelatyny dodać do przecieru z borówek - połączyć.
  2. Masa serowa: do twarogu dodać otartą skórkę i sok z cytryny z 1/2 cytryny  - zmiksować. 
  3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Dodać kilka łyżek do pozostałej żelatyny - zmiksować, następnie połączyć z serem i stopniowo z resztą śmietany. Ok. 1 i 1/2 szklanki masy serowej odłożyć, a  do pozostałej wsypać ok. 500 g borówek, wymieszać ostrożnie i od razu wyłożyć na biszkopty.
  4.  Odłożoną, bez borówek masę serową wyłożyć na wierzch sernika - nie wyrównywać powierzchni, polać miejscami wystudzonym przecierem z borówek - rozciągnąć po wierzchu łyżką, dla zrobienia melanżu. Schłodzić.
  5. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz