SKŁADNIKI: na ok. 6 blach z piekarnika (50 cm)
6 szklanek mąki - z tego odjąć do podsypywania
1,5 szklanki cukru
łyżka masła
150 g śmietany kremówki
4 łyżki miodu
1 łyżka zmielonych przypraw do piernika*
2 całe jaja
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
lukier królewski, posypki - do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Cukier wsypać do dużej patelni i na małym ogniu podgrzewać, aż cukier zacznie się rozpuszczać - nie mieszać, ew. poruszać patelnią. Podgrzewać do uzyskania dość ciemnego karmelu. Jak osiągnie mocny kolor dodać masło i po trochu śmietanę i jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, dodać miód- wymieszać. Zostawić do przestudzenia, ale nie do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE:
- Mąkę przesiać do miski - najlepiej miksera stojącego. W środku mąki zrobić dołek, dodać przyprawy.
- Wlać do mąki karmel** - zacząć mieszać, dodać jaja, sodę wymieszaną z niewielką ilością mleka lub wody.
- Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką - wyrobić krótko rękami, jeśli jest za miękkie wgnieść trochę mąki.
- Wałkować na cienkie placki. Wycinać foremkami. dowolnie udekorować.
- Jak wszystkie tego typu pierniczki do jedzenia od razu są za twarde. Najlepiej przechowywać w puszce, żeby szybciej zmiękły można do niej włożyć jabłko.
- Dekorowałam gotowym lukrem królewskim, przy pomocy kornetu zrobionego z papieru do pieczenia.
*samych przypraw bez dodatków. Gotowej przyprawy trzeba dać więcej, bo zawiera poza przyprawami inne dodatki m.in. cukier
** można przelać przez sitko - w celu uniknięcia nierozpuszczonych grudek karmelu. Grudki nierozpuszczonego karmelu dziurawią ciasto przy wałkowaniu, a jeśli zostaną w cieście - topi się w trakcie pieczenia i zapada się w tym miejscu.
** można przelać przez sitko - w celu uniknięcia nierozpuszczonych grudek karmelu. Grudki nierozpuszczonego karmelu dziurawią ciasto przy wałkowaniu, a jeśli zostaną w cieście - topi się w trakcie pieczenia i zapada się w tym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz