22 grudnia 2017

Pierniczki choinkowe 2

Pierniczki choinkowe - nie odkształca się w trakcie pieczenia nadana im forma. Miękkie przy wyjmowaniu z piekarnika - trzeba robić szybko dziurki do powieszenia na choince. Kilka minut po upieczeniu robią się bardzo sztywne. 

SKŁADNIKI: na ok. 6 blach z piekarnika (50 cm)

6 szklanek mąki - z tego odjąć do podsypywania
1,5 szklanki cukru
łyżka masła 
150 g śmietany kremówki
4 łyżki miodu
1 łyżka zmielonych przypraw do piernika*
2 całe jaja
2 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

lukier królewski, posypki - do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
  • Cukier wsypać do dużej patelni i na małym ogniu podgrzewać, aż cukier zacznie się rozpuszczać - nie mieszać, ew. poruszać patelnią. Podgrzewać do uzyskania dość ciemnego karmelu. Jak osiągnie mocny kolor dodać masło i po trochu śmietanę  i jeszcze chwilę pogotować.  Zdjąć z ognia, dodać miód- wymieszać. Zostawić do przestudzenia, ale nie do całkowitego wystudzenia.
WYKONANIE:
  1. Mąkę przesiać do miski - najlepiej miksera stojącego. W środku mąki zrobić dołek,  dodać przyprawy. 
  2. Wlać do mąki karmel** - zacząć mieszać, dodać jaja, sodę wymieszaną z niewielką ilością mleka lub wody. 
  3. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką - wyrobić krótko rękami, jeśli jest za miękkie wgnieść trochę mąki.
  4. Wałkować na cienkie placki. Wycinać foremkami. dowolnie udekorować.
  5. Jak wszystkie tego typu pierniczki do jedzenia od razu są za twarde. Najlepiej przechowywać w puszce, żeby szybciej zmiękły można do niej włożyć jabłko.
  6. Dekorowałam gotowym lukrem królewskim, przy pomocy kornetu zrobionego z papieru do pieczenia.
*samych przypraw bez dodatków. Gotowej przyprawy trzeba dać więcej, bo zawiera poza przyprawami inne dodatki m.in. cukier
** można przelać przez sitko - w celu uniknięcia nierozpuszczonych grudek karmelu. Grudki nierozpuszczonego karmelu dziurawią ciasto przy wałkowaniu, a jeśli zostaną w cieście - topi się w trakcie pieczenia i zapada się w tym miejscu.

SMACZNEGO!
Źródło: książka "Pszczoły i ludzie" Ireny Gumowskiej, Pierniczki choinkowe I - składniki bez zmian. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...