16 grudnia 2018

Sernik z pierniczkami i cynamonową pianką

Świąteczny sernik na ciemnym blacie z cynamonową pianką, udekorowany pierniczkami, na które przepis podałam w poprzednim poście. Sam sernik jest bez pieczenia, z dodatkiem zaparzonych żółtek, soku i skórki z pomarańczy. Pianka podobna do pianki czekoladowej pojawiającej się na moim blogu przy okazji tortów. Smak tej  pianki i pierniczków doskonale podkręca smak sernika - świetnie razem się skomponują.
Zrobiłam na ciemnym, biszkoptowym blacie, bo taki akurat miałam do wykorzystania, choć myślałam, że lepszy byłby spód piernikowy - ale był doskonałym uzupełnieniem smaków, tonował słodycz pozostałych składników. Pierniczki to rewelacyjny pomysł na różnorodność wykończeń świątecznych wypieków.

SKŁADNIKI: wielkość 25 x 32
1 ciemny blat biszkoptowy*

masa serowa:
9  łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody
1 szklanka mleka
200 g cukru
6 żółtek

750 g twarogu - 3 x mielonego
1/3 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny

skórka pomarańczowa kandyzowana - pokrojona w kostecz
330 ml śmietany kremówki - schłodzonej

cynamonowa pianka:
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody

1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki cynamonu
2 łyżki  kakao

250 ml śmietany  kremówki- schłodzonej
pierniczki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
  • Tego typu ciasta robię w prostokątnej obręczy regulowanej. Jeśli takiej nie macie wylewać tężejące.
  • Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki wody - zostawić do napęcznienia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem - tylko rozetrzeć. Zagotować mleko wlać część gorącego do żółtek - zamieszać energicznie, wlać z powrotem do pozostałego gorącego mleka i mocno podgrzać, mieszając - prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia - dodać żelatynę - zamieszać do rozpuszczenia i wystudzić, ale nie za długo - powinna być jeszcze ciepła jak będzie łączona ze śmietaną.
WYKONANIE:
  1. Do sera dodać sok z cytryny i pomarańczy, skórkę pomarańczową  - wymieszać. Ubić śmietanę na sztywno. 
  2. Połączyć masę żółtkową najpierw z serem, później ze śmietaną.
  3. Wyłożyć masę serową na biszkoptowy blat.
  4. Cynamonowa pianka: żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje.  Żółtka, cukier, cynamon i kakao rozetrzeć łyżką, dodać  trochę mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do masy żółtkowej wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać  - wlać z powrotem, lepiej przez sitko do garnuszka i mocno podgrzać mieszając - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści.  Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Po przestygnięciu ubić śmietanę na sztywno i połączyć z żółtkową masą. 
  5. Piankę od razu wylać na warstwę serową. Udekorować pierniczkami. Schłodzić.
  6. Podawać dopiero po całkowitym stężeniu. Najlepszy na drugi, trzeci dzień.
*Biszkopty z dodatkiem kakao robię ostatnio z tego przepisu na biszkopt, ale jednak dodaję po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia- są lżejsze i pulchne.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz