Świąteczny sernik na ciemnym blacie z cynamonową pianką, udekorowany pierniczkami, na które przepis podałam w poprzednim poście. Sam sernik jest bez pieczenia, z dodatkiem zaparzonych żółtek, soku i skórki z pomarańczy. Pianka podobna do pianki czekoladowej pojawiającej się na moim blogu przy okazji tortów. Smak tej pianki i pierniczków doskonale podkręca smak sernika - świetnie razem się skomponują.
Zrobiłam na ciemnym, biszkoptowym blacie, bo taki akurat miałam do wykorzystania, choć myślałam, że lepszy byłby spód piernikowy - ale był doskonałym uzupełnieniem smaków, tonował słodycz pozostałych składników. Pierniczki to rewelacyjny pomysł na różnorodność wykończeń świątecznych wypieków.
SKŁADNIKI: wielkość 25 x 32
1 ciemny blat biszkoptowy*
*Biszkopty z dodatkiem kakao robię ostatnio z tego przepisu na biszkopt, ale jednak dodaję po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia- są lżejsze i pulchne.
SMACZNEGO!
Zrobiłam na ciemnym, biszkoptowym blacie, bo taki akurat miałam do wykorzystania, choć myślałam, że lepszy byłby spód piernikowy - ale był doskonałym uzupełnieniem smaków, tonował słodycz pozostałych składników. Pierniczki to rewelacyjny pomysł na różnorodność wykończeń świątecznych wypieków.
SKŁADNIKI: wielkość 25 x 32
1 ciemny blat biszkoptowy*
masa serowa:
9 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody
1 szklanka mleka
200 g cukru
6 żółtek
750 g twarogu - 3 x mielonego
1/3 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
skórka pomarańczowa kandyzowana - pokrojona w kosteczkę
330 ml śmietany kremówki - schłodzonej
cynamonowa pianka:
250 ml śmietany kremówki- schłodzonej
pierniczki do dekoracji
4 łyżeczki żelatyny
40 ml wody
1 szklanka mleka
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki cynamonu
2 łyżki kakao
pierniczki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Tego typu ciasta robię w prostokątnej obręczy regulowanej. Jeśli takiej nie macie wylewać tężejące.
- Żelatynę wsypać do 1/2 szklanki wody - zostawić do napęcznienia.
- Żółtka utrzeć z cukrem - tylko rozetrzeć. Zagotować mleko wlać część gorącego do żółtek - zamieszać energicznie, wlać z powrotem do pozostałego gorącego mleka i mocno podgrzać, mieszając - prawie do zagotowania. Zdjąć z ognia - dodać żelatynę - zamieszać do rozpuszczenia i wystudzić, ale nie za długo - powinna być jeszcze ciepła jak będzie łączona ze śmietaną.
WYKONANIE:
- Do sera dodać sok z cytryny i pomarańczy, skórkę pomarańczową - wymieszać. Ubić śmietanę na sztywno.
- Połączyć masę żółtkową najpierw z serem, później ze śmietaną.
- Wyłożyć masę serową na biszkoptowy blat.
- Cynamonowa pianka: żelatynę zalać wodą - niech napęcznieje. Żółtka, cukier, cynamon i kakao rozetrzeć łyżką, dodać trochę mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do masy żółtkowej wlewać po trochu wrzące mleko, wymieszać - wlać z powrotem, lepiej przez sitko do garnuszka i mocno podgrzać mieszając - nie gotować. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając. Po przestygnięciu ubić śmietanę na sztywno i połączyć z żółtkową masą.
- Piankę od razu wylać na warstwę serową. Udekorować pierniczkami. Schłodzić.
- Podawać dopiero po całkowitym stężeniu. Najlepszy na drugi, trzeci dzień.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz