Są super! Jak lubicie zwykłe sezamki to i polubicie te, na pewno zdrowsze niż kupione w sklepie. Ja już robiłam kilka razy, trochę zmieniając recepturę. Ale ta jest doskonała - są aromatyczne, trochę ciągnące i chrupiące. Samo ciasto jest bardzo kruche, ale konsystencja masy sezamowej trzyma wszystko w całości. Tylko uwaga! - wciągają, trudno się im oprzeć.
SKŁADNIKI: blacha 35 x 38 - bez rantów, albo piec na odwróconej do góry dnem blasze
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
200 g masła* - lodowatego
1 jajo
1 łyżka lodowatej wody
masa sezamowa:
1 i 1/2 szklanki sezamu
1/3 szklanki cukru kryształu
60 g masła
3 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
- Zagnieść kruche ciasto: na stolnicę przesiać mąkę i cukier puder, dodać cukier z wanilią - na to wyłożyć masło. Siekać nożem jak najdrobniej, dodać 1 jajko i lodowatą wodę - postarać się szybko zlepić (żeby nie ogrzewać ciasta rękoma) - nie zagniatać na jednolite ciasto.
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190 ℃. Jeśli ciasto jest zimne można spróbować je rozwałkować - jeśli nie schłodzić w lodówce. Wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, albo bezpośrednio na stolnicy posypując jak najmniejszą ilością mąki. Przenieść na wałku. Piec do uzyskania złotego koloru.
WYKONANIE:
- Jak ciasto się podpieka przygotować masę sezamową: wszystkie składniki włożyć do rondelka - podgrzewać parę minut, mieszając. Ciepłe od razu wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać i od razu ciąć na dowolne części - najlepiej długim, prostym nożem. Piec w temp. ok. 170 C ok. 15 min - na złoto.
*najlepiej zamrożone - moja tajna broń na super kruche ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz