SKŁADNIKI:
6 jaj*
75 g kremowego serka
sól, pieprz
sałata, świeże zioła - do przybrania
sałata, świeże zioła - do przybrania
farsz z burakiem:
kawałek pieczonego buraka
świeży tymianek
chrzan tarty
natka pietruszki
plasterek cytryny
farsz z kurkumą:
łyżeczka tartej świeżej kurkumy
płatki chili
rzeżucha
pieprz - dodatkowo**
farsz koperkowy:
koperek
pół łyżeczki ostrej musztardy Dijon
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotować jaja na twardo, obrać, naciąć ozdobnie, odjąć górne białko, wyjąć ostrożnie żółtka. Ściąć na płasko spody - żeby postawione nie przewracały się.
- Odcięte białka i żółtka zmiksować na pastę, dodać sól i pieprz i serek - wymieszać.
WYKONANIE:
- Pastę z białek, żółtek i serka podzielić na trzy części - do każdej z niech dodać pozostałe składniki dla uzyskania różnych farszy.
- Na półmisek wyłożyć sałatę. Jajka najlepiej faszerować przy pomocy ozdobnej tylki***
- Przyozdobić natką pietruszki, gałązką kopru, rzeżuchą i plasterkiem cytryny.
* jaja najlepiej jak są bardzo świeże - wtedy żółtko jest centralnie w środku i jednakowej grubości ściany białkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz