12 kwietnia 2019

Polski sos wielkanocny

Przepis na ten sos pochodzi z książki: "W staropolskiej kuchni"*, jako sos do mięs (witaminowy). Kiedyś  na naszych stołach dominowały mięsa, świadczyły o zamożności i dostatku. Dzisiaj mięsa z różnych powodów zastępujemy m. in. warzywnymi pasztetami, owocami morza - ten sos pasuje do wielu przekąsek, także jajek, różnych serów, ryb. Zanim zrobiłam po raz pierwszy podchodziłam do niego kilka razy i skład nie przekonywał mnie, że to sos. Ale rzeczywiście jest  to gęsty, witaminowy sos - wbrew pozom dość trwały i przetrwa całe święta. Polecam nie tylko na święta!

SKŁADNIKI:

3 jaja - ugotowane na twardo
75 ml soku z cytryny
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%*
duży pęczek szczypiorku, albo dwa (dałam z 13 cebulek)
1 mały pęczek natki pietruszki
1 mała cebulka - starta na miazgę
1/2 łyżki tartego chrzanu
sól
1/4 łyżeczki cukru pudru

WYKONANIE:
  1. Ugotowane jajka rozdzielić - osobno żółtka, osobno białka.
  2. Żółtka rozgnieść i utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, następnie wymieszać ze śmietaną.
  3. Do tego dodać drobniutko posiekany szczypiorek i natkę pietruszki, dodać stratą cebulkę i chrzan.
  4. Sos doprawić do smaku solą i cukrem pudrem.
  5. Na koniec dodać drobniutko posiekane białka - wymieszać.
  6. Sos powinien być przygotowany 2 - 3 godziny przed podaniem.
* z drobnymi zmianami
**można część zastąpić majonezem - 1/4 ilości

SMACZNEGO!
Źródło: "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry. Wyd.III/1983r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz