Tort obłożony lukrem plastycznym - dla dzieci wygląd to największa atrakcja. Starajmy się jednak, traktować lukier bardziej jako opakowanie, a nie jedzenie. Smaki najlepsze dla dzieci: malinki w galaretce i żelka czekoladowa obłożone niewielką ilością kremu budyniowego. Nieskomplikowana dekoracja - płaskie kształty wykrojone nożykiem z szablonu na podstawie rysunków. Dinozaury na górze toru odciśnięte z foremki silikonowej. Gniazdo z nitek czekoladowych wyciśniętych z tylki, albo dekoratora.
SKŁADNIKI: wielkość ok.22
biszkopt:
6 jaj
1/2 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
szczypta soli
krem budyniowy:
1 szklanka mleka
1/2 laski wanilii - nasiona
2,5 łyżki mąki pszennej (37,5 ml)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 ml)
1 żółtko
1/3 szklanki cukru pudru
125 g masła - temp. pokojowa
warstwa malinowa:
400 g malin mrożonych
1,5 galaretki malinowej
żelka czekoladowa:
2 i 1/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
150 g czekolady gorzkiej - posiekana
375 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
ponadto:
- ok. 700 g lukru plastycznego
- masa maślana z ok. 350 g cukru pudru i 125 g masła
- barwniki, kakao
- szablony dinozaurów - mogą być zwykłe rysunki nawet z książeczek
- 1 foremka 3 D - silikonowa
- cukrowe jajeczka
- 75 g czekolady - na gniazdko
Upiec biszkopt:
- Piekarnik nagrzać do temp. 160º C - tylko dno formy wyłożone papierem do pieczenia.
- Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać - dokładnie.
- Spienić białka, dodać sól i sok z cytryny, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier - ubić na sztywno.
- Na najwolniejszych obrotach miksera, połączyć z żółtkami - dodając po jednym, krótko tylko do uzyskania jednolitej masy.
- Stopniowo przesiewać przez sito mąkę - bezpośrednio na masę jajeczną - każdorazowo delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy, wyrównać powierzchnię.
- Piec 40 - 50 minut - do suchego patyczka. Po wyjęciu nie oddzielając od obręczy odwrócić biszkopt do góry dnem na ruszt i tak zostawić do wystygnięcia.
- Przeciąć na trzy krążki.
Krem budyniowy:
- Do ok. 1/3 szklanki mleka dodać oba rodzaje mąki, żółtko - wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z wanilią - wlać rozrobioną mąkę z żółtkiem - zagotować jak budyń. Zostawić do przestudzenia do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem, potem dodawać po trochu budyń.
Żelka czekoladowa:
- Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać - zostawić do napęcznienia. Zagotować mleko, wlać ok. pół szklanki do żelatyny i wymieszać do rozpuszczenia. Pozostałym mlekiem zalać czekoladę - dodając stopniowo, na początku chwilę odczekać, aby zmiękła - wymieszać do dokładnego połączenia, dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatyną - połączyć.
Warstwa malinowa:
- galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. lekko przestudzić. Zamrożone maliny dodać przed samym wylaniem na tort.
SKŁADANIE TORTU:
- Tort składać w rancie. Na paterę ułożyć górną część biszkoptu - skórką do góry. Dół biszkoptu zostawić na górę tortu. Można blaty skropić niewielką ilością syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny.
- Pierwszy blat posmarować bardzo cienką warstwą kremu budyniowego, wyłożyć maliny z galaretką, posmarować też cienką warstwą kremu budyniowego.
- Drugi blat posmarować bardzo cienką warstwą kremu budyniowego - szczelnie posmarować przy brzegach - schłodzić. Po schłodzeniu wyłożyć żelkę czekoladową. Po dokładnym stężeniu posmarować też cienką warstwą kremu budyniowego. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym.
WYKOŃCZENIE:
- Masę maślaną przygotować przed samym obłożeniem tortu. Szczegóły dotyczące obłożenia tortu lukrem plastycznym i masą maślaną są na mojej stronie - tu.
- Masa maślana: masło utrzeć na pianę, dodać cukier puder - ucierać, dodać ok 1 łyżeczki śmietanki lub mleka. Zdjąć rant i obłożyć schłodzony tort, wyrównując dokładnie. Ponownie schłodzić całość.
- Przygotować elementy lukru plastycznego - zabarwić na pożądane kolory. Do brązowych dodawałam kakao. Po obłożeniu tortu lukrem przykleić elementy na wodę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz