5 marca 2020

Biszkopt kakaowy - najlepszy

Uwielbiam te moje biszkopty - wychodzą doskonale. Jest na moim blogu biszkopt kakaowy bez środków spulchniających - jest dobry, ale mniej puszysty, niż ten. Zależało mi na biszkopcie, który będzie w smaku bardziej czekoladowy i delikatniejszy. Taki właśnie jest ten poniższy przepis, który stosuję już od dawna do moich ciast i tortów.

SKŁADNIKI: średnica ok. 26 cm - wysoki

8 jaj - oddzielić
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru*

1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 160º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać dokładnie - suche składniki dobrze miesza się trzepaczką rózgową.
  3. Na wolnych obrotach miksera spienić białka, dodać sól i sok z cytryny - ubić prawie na sztywno (struktura będzie jednolita, bez wyraźnych bąbli, a łopatki miksera zaczynają pozostawiać ślady po obrotach). 
  4. Zacząć dodawać po trochu cukier - ubić na sztywno, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Po trochu do białek dodawać żółtka - na najwolniejszych obrotach miksera - w trakcie pomagać sobie łopatką - wymieszać tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z suchymi składnikami - stopniowo przesiewać przez sito - bezpośrednio na masę jajeczną - każdorazowo delikatnie mieszając łopatką. Wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec 50  minut - do suchego patyczka. 
*zamiast drobnego cukru można dać kryształ - tylko dłużej trzeba ubijać, żeby się rozpuścił, a to jest połowa sukcesu do uzyskania perfekcyjnego biszkoptu. Ja czasami daję część kryształu na początku, a w dalszej kolejności drobny.
Ostatnio wytropiłam, że nie każdy cukier kryształ jest takiej samej grubości. Niektóre z nich - te grubsze bardzo trudno się rozpuszczają - zwróćcie uwagę porównując np. dwa opakowania różnych producentów.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz